De hatfulla åtta syftar på de åtta mest skadliga vegetabiliska oljorna som förorenar livsmedelsförsörjningen och förstör människors hälsa.

Dr. Simon Goddek sammanställde information för ett inlägg på X (tidigare Twitter) om de hatfulla åtta, som inkluderar följande vegetabiliska oljor:

 1. Solrosolja
 2. Sojabönsolja
 3. Bomullsfröolja
 4. Tistelolja
 5. Majsolja
 6. Riskliolja
 7. Druvkärnsolja
 8. Rapsolja

Alla dessa åtta vegetabiliska oljor är kraftigt bearbetade långt bortom att ens vara i närheten av hälsosamma eller näringsrika.

Konsumtion av vegetabiliska oljor kopplas till tidig död

I Dr. Goddeks inlägg ger han sju anledningar till varför vegetabiliska oljor från ”de hatfulla åtta” bör undvikas till varje pris:

 • Vegetabiliska oljor extraheras och bearbetas på onaturliga sätt

Till skillnad från kokos- och olivolja, som båda extraheras genom enkel pressning, måste fröoljor som raps-, sojaböns- och majsolja extraheras med värme och hårda kemiska lösningsmedel som petroleum, vilket i sin tur oxiderar dem och omvandlar dem till hälsoskadliga transfetter.

 • Termen ”vegetabiliska olja” är vilseledande – de hatfulla åtta oljorna är giftiga

De kanske låter trevliga när de kallas ”vegetabiliska oljor”, men sanningen är att de hatfulla åtta är industriella fröoljor som aldrig, någonsin skulle ha konsumerats som mat före 1900-talet. År 1900 konsumerade nästan ingen vegetabiliska oljor; idag konsumerar den genomsnittliga personen 32 kg av dem per år.

”Den här dramatiska ökningen motsvarar en ökning av kroniska hälsoproblem, vilket tyder på ett samband mellan konsumtion av fröolja och moderna sjukdomar”, förklarar Dr. Goddek.

 • Industriella fröoljor laddade med inflammatoriska omega-6 fettsyror

Till skillnad från mättade fetter som är bra för kroppen, är industriella fröoljor mono- och fleromättade oljor som är rika på omega-6 fettsyror, särskilt linolsyra, som är en föregångare till proinflammatoriska eikosanoider.

”Dessa molekyler kan orsaka kronisk inflammation och bidra till autoimmuna sjukdomar”, säger Dr. Goddek. ”Överdriven konsumtion av Omega-6, utan balansen av Omega-3, förvärrar dessa hälsoproblem”.

 • Vegetabiliska oljor orsakar oxidativ stress, cancer

Linolsyra och andra omega-6-fettsyror skapar en mängd hälsoproblem i kroppen, bland annat oxidativ stress, mitokondriell dysfunktion och genetiska skador. Detta kan i sin tur leda till tillväxt av cancervävnader, med vissa studier som tyder på att dieter rika på vegetabiliska oljor medför en 400 procent ökad risk för metastaser.

 • Vegetabiliska oljor bidrar till dödsfall

En sjuårig studie fann att konsumtion av vegetabiliska oljor leder till en 62 procents ökad risk för allmän dödlighet, vilket är högre än dödsrisken associerad med kraftig rökning eller fetma.

 • Konsumtion av vegetabiliska oljor skadar ditt hjärta

Minnesota Coronary-experiment fann vidare att konsumtion av vegetabiliska oljor som majsolja och margarin ökar risken för hjärtinfarkt med 86 procent, trots att konsumenter av vegetabiliska oljor hade lägre kolesterolnivåer.

 • Vegetabiliska oljor ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar med 700 procent

En annan studie kallad margarin-studien fann att konsumtion av vegetabiliska oljor ökar risken för att drabbas av stroke, hjärtinfarkt eller hjärt-kärlsjukdomsdöd med 700 procent jämfört med personer som konsumerar mer hjärthälsosamma omega-3-fettsyror.

naturalnews.com, Vegetabiliska oljor är giftiga – orsakar inflammation, oxidativ stress, cancer och mer

1 KOMMENTAR

 1. Hur ligger det till med kallpressade oljor så som solros, majs mm?

  De har en väldigt mjuk nötig smak.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här