Enligt en nyligen genomförd studie vid York University i Storbritannien är läkemedelsförorening av världens floder betydligt mer utbredd än vad som tidigare antagits. Kontamination av vattendrag visar sig nu utgöra en global fara för såväl människors hälsa som för djur- och naturliv.

En stor brittisk studie som nyligen genomfördes visar att läkemedelstillverkningsanläggningar är den främsta orsaken till läkemedelskontamination och tillhörande föroreningar i nästan alla floder världen över. En grupp experter från York University i Storbritannien har samlat in över 1000 vattenprover från 258 floder i 104 olika länder och upptäckte att många av dem innehöll farligt höga nivåer av medicinska läkemedel.

De högsta koncentrationerna av läkemedelskontaminering fann man i vattenprover samlade från floder i Lahore i Pakistan, La Paz i Bolivia, och Addis Abeba i Etiopien. I Kai Tak River i Hong Kong fann man rester av inte mindre än 34 olika läkemedel – i ett enda vattenprov. Floder i Belgiens huvudstad, Bryssel, och även i Luxemburg och Dallas, Texas, finns också med på listan över vattendrag med höga halter av läkemedelsföroreningar. Överraskande nog fann man även spår av läkemedel i vattendrag på Antarktis.

Läs mer på nyadagbladet.se, Brittisk studie: Läkemedel har förorenat nästan alla världens floder

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här