För ett par veckor sedan lyssnade jag på en utav Sveriges största poddar. I det avsnittet diskuterade man James Bond och hans favoritdrink, ”dry martini, shaken – not stirred”. Att en sådan sofistikerad man som den hemlige agenten Bond spatserar in i dessa fina restauranger och får frågan om han vill ha sin martini skakad eller rörd, är en gåta. I verkligheten hade detta nämligen aldrig hänt, för precis som det diskuterades i avsnittet, så skulle en gäst som ställer en sådan fråga nästintill bli utkastad, för i de fina rummen ska man veta hur en ”dry martini” serveras korrekt. Och hade man ställt den frågan på en sjaskig bar på någon bakgata, så hade man inte förstått att vissa drinkar antingen ska skakas eller röras om.

Störst gåta är dock att bland de miljoner människor som suttit och tittat på James Bond-filmer under alla dessa år, så är det säkert minst 99% som varken vet, och heller inte bryr sig om, att detta uttalande faktiskt är en sådan miss och även så långt ifrån verkligheten man kan komma. Man tror kort och gott att det är så det är, för den coole Bond säger ju det. Då måste det vara sant.

I vårat hem förespråkar vi fasta, och ser de många hälsofördelarna med detta. Vi förstår även att det är skillnad på fasta för olika personer, att alla inte kan fasta på samma sätt eller med samma upplägg, men vi är rörande överens om att fasta har fördelar för, inte bara våra fysiska kroppar, utan även mentalt och själsligt.

När jag för några år sedan berättade för människor i min närhet att jag körde dygnsfasta en gång i veckan blev jag mer eller mindre idiotförklarad. Det kan väl inte vara bra? Man måste ju äta var tredje timme! Varför gör du så? Frågetecknen och åsikterna var många. Att inte äta på 24timmar var för många både ohälsosamt och nästan dödsfarligt. Men runt 2017-2018 blev det plötsligt trendigt att fasta. Kostrådgivare, hälsocoacher och andra inom området började tala om hur bra det var, och forskning och studier visade hur periodisk fasta kunde stärka människokroppen på olika sätt. Att jag flera år innan hade sagt samma sak var det ingen i min närhet som brydde sig om, men att första sidan på bilagan till kvällstidningen sa det, det var viktigt. Det var sant.

1976 gick Socialstyrelsen ut med att alla svenskar för hälsans skull borde äta 6-8 brödskivor om dagen. Vad många då inte visste var att det var Brödinstitutet, bagarnas branschorganisation, som i samarbete med Socialstyrelsen marknadsförde sin kampanj i diverse dagstidningar. Även om vi idag kanske kan tycka att det var naivt av oss svenskar att gå på denna kampanj, och ta den som ett hälsosamt råd och rekommendation, så är sanningen faktiskt den att budskapet någonstans ändå fick fäste, för än idag så äter vi svenskar ungefär två och en halv brödskivor per dag. Även fast merparten av oss vet att vitt mjöl och rapsolja är bland det sämsta för våra kroppar.

Visste du att cigaretter är historiens mest marknadsförda produkt? Du har säkert sett gamla reklambilder från 30- och 40-talet där läkare rekommenderar olika tobaksmärken med lovord om både det ena och det andra. Idag vet vi att det finns omkring 8000 skadliga ämnen i cigaretter och att omkring 60 utav dessa kan orsaka cancer. Och vi vet även att tobaksindustrin sponsrade läkare med sina produkter i utbyte mot reklam.

Nyheter, massmedia, alternativmedia, foliehattar, Facebook, censur, fake-news, åsiktskorridor, sanning, lögner, Youtube-forskare, vetenskapliga studier, oberoende journalister, avslöjanden och granskningar. Listan kan göras lång. Svensson tror på vad som presenteras för dem i form av mainstreammedia, att det som sägs är den absoluta sanningen. Medvetna människor som letar sig bortom massmedia ställer sig ofta på samma sida som alternativmedia och tar till sig deras information, tror på att det som sägs där är sant.

Vad som är sant idag oavsett vart någonstans du har läst eller hört det, kanske inte är sant imorgon. Det du trodde på för tio år sedan kanske inte är sant idag. Det våra föräldrar inte visste för 50 år sedan, vet kanske våra barn om 20 år. Du kanske vet någonting jag inte vet, och jag vet kanske någonting du inte vet. Men vem vet vad som är sant?

Gemensamt med allt från marknadsföring till nyhetsrapportering, från forskning, studier och granskningar till åsiktsyttranden och informationsdelning är att det är själva källan som fortfarande än idag benämns som viktig. Det spelar stor roll vem som säger vad, vart ifrån informationen kommer och speciellt när den kommer. När vi blir presenterade denna information ifrågasätter vi inte, utan litar blint på det som kommer ut från källan och tar till oss det som absolut sanning.

Men en sanning är väl sann, oavsett från vart den kommer? Sanningen är att det faktiskt inte spelar någon roll om det är en fyraåring som yttrar sig eller en gammal gumma som bott ute i en stuga i skogen hela sitt liv. En foliehatt, en politiker eller en självutnämnd sanning-och-frihets-ledare. Gubben på stan, gubben i rutan, kassörskan på ICA eller du och jag. Det enda som spelar någon roll är hur pass vettig information är, inte varifrån den kommer. Det enda sättet att få reda på om någonting du ser, hör eller läser är sant är att börja ifrågasätta den information som man dagligen blir presenterad med. Istället för att antingen hylla den som säger det, eller kasta skit på den som säger det, se enbart till informationen. Vi alla drivs av ett ego oavsett om man arbetar med ljus och kärlek, sanning och frihet, hat och separation, dolda agendor och indoktrinerande masshypnos. Därför är det viktigt att börja känna sig själv och känna sig trygg och stark i den man är. Även att börja lita till sin egen inre röst och lyssna till vad som är sant för en själv. Det spelar ingen roll om det är din idol, din guru, en ledare du ser upp till, eller till och med din man eller hustru som säger det – är det sant för dig och vad är i så fall andemeningen i denna sanning? Att konstant ifrågasätta oavsett vem det är som säger det är så viktig.

Det du har läst nu, är detta sant? Kommer du att gräva djupare och börja söka efter informationen jag precis presenterat här i styckena ovan, eller kommer du bara att lita blint på det jag skriver eftersom du brukar tycka att jag skriver bra texter? Är det jag säger sant bara för att jag några gånger tidigare talat sanning? Och är informationen jag delgett sann för dig? Om du brukar hålla med mig och ofta delar mina åsikter är det lätt att bli lat och bara hålla med och lita på att det jag skriver är sant. Och om det jag skriver är sant, hylla inte mig – hylla andemeningen i informationen.

“To know, is to know that you know nothing. That is the meaning of true knowledge.” – Socrates

:Martin:Nilsson., Budbärare och information

holistichalsocenter.com
SKARPT Hemsida
SKARPT Youtube
Instagram