Alla nyfödda barn i Sverige får en k-vitaminspruta strax efter födseln, om inte föräldrarna är pålästa och själva väljer att avstå.

Denna vedertagna profylax togs fram för att rädda upp till 10 barn per 100 000 som på 1960-talet drabbades av en blödarsjuka kallad MHN ( Morbus Hemorrhagicum. Neonatorum). Denna blödarsjuka är direkt livshotande för nyfödda, då dessa saknar full koagulationsförmåga, en förmåga som kan regleras med tillskott av K-vitamin.

Risken att drabbas är alltså mycket liten, 0,01 %, men trots det har socialstyrelsen beslutat att ge alla nyfödda barn K-vitamin, för att vara på den säkra sidan.

Frågan är om man har övervägt nyttan med riskerna och om det inte finns en viktig funktion med att nyfödda långsamt i naturlig takt bildar sitt eget K-vitamin, som man genom det kraftiga tillskottet saboterar?

Det finns undersökningar som visar att K-vitaminsprutan kan ge upphov till cancer, något som dock WHO avvisar. Kritiker menar även att det aldrig är en ofarlig handling, att injicera läkemedel i ett sårbart nyfött barn.

Dr. Suzanne Humphries, specialistläkare från USA, fick en fråga om K-vitamin under en föreläsning om vacciner i Ängelholm i september 2014. Delar av hennes svar löd:

”There is a reason, why newborns don’t have a full koagulation.. nature didn’t make ”mistakes” like this.”

VIDEO:

Vitamin K to newborns

Läs mer:

K-vitaminspruta efter förlossningen:
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1018&print=1

Skadliga rutiner leder till ökad barncancer:
http://www.fria.nu/artikel/97330

Landstinget i Östergötland, information:
http://www2.lio.se/pages/59954/K-vitaminprofylax%20till%20nyf%C3%B6dda.pdf

Amerikansk sida om K-viamin:
http://evidencebasedbirth.com/evidence-for-the-vitamin-k-shot-in-newborns/

Studie visar koppling mellan K-vitamin och cancer:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1883000/

Originaltext: 2op.se

k vitamin nyfödd

3 KOMMENTARER

 1. Tack för bra artiklar vaken, ni är extremt behövliga i Sverige där även alternativ media är något efterbliven när det kommer till att haja konspirationer till höger och vänster. Ni kommer förbi rasism stämpeln OCH konspirationsteoristämpeln som de flesta tyvärr hindras av i denna världsdelen.

 2. Man gör det för att nyfödda kan få inre blödningar vid födseln som kan vara svåra att upptäcka innan det är för sent. Vitamin K bidrar till att blödningarna stoppas och barnet får ett långt liv att se fram emot.

  Man har också kommit fram till att Vitamin K hämmar tillväxten hos vissa cancertumörer, så det där att det ska ge ökad risk för cancer, som bygger på en väldigt gammal och ifrågasatt studie, är något man ska ta med en nypa salt.

  ”There is a reason, why newborns don’t have a full koagulation.. nature didn’t make ”mistakes” like this.”

  Naturen är inte perfekt. Där naturen har misslyckats har vetenskap varit räddaren i nöden. Anledningen till varför nyfödda har brist på Vitamin K är för att det inte överförs till barnet i magen. Så det kvittar hur mycket Vitamin K mamman äter under graviditeten. Det tar dessutom upp emot 6 månader innan barnet bildat tillräckligt mycket Vitamin K genom kost. Under denna period så löper ditt barn ökad risk att få en inre blödning. Det kan uppstå blödningar i tarmen vid förstoppning m.m., och utan Vitamin K så kan det gå fort för ett barn att förblöda.

  Ni gör vad ni själva tycker är bäst. Men skyll inte på någon annan än er själva den dagen ni vaknar upp och finner ert barn livlös i sängen pga en inre förblödning.

 3. Tack för den artikeln!

  Själv har jag precis krävt ut gammla journaler från regionsarkivet. Sitter och pusslar ihop min sjukdomshistoria, och var precis inne på K-vitaminsprutan.

  Man injicerar alltså syntetiskt (i alla fall verkar jag ha fått det) k-vitamin i skyhöga doser tillsammans med en stark syra. Man är rätt tyst om det, men åtminstone så hade man förr kvicksilver i sprutorna som konserveringsmedel. Vilket konserveringsmedel de än innehåller så är ju det där för att hindra tillväxt i sprutan av mikrober. Naturligtvis slutar det inte ha den effekten när det injiceras. Man stoppar alltså barnets mikrobiota innan den ens kommit igång.

  Om man istället tittat på varför mödrar har/kan ha låga K-vitamin värden. Min mor gav man ju åren innan antibiotika som kunde getts till en hel bondgård.

  Alla kemiska reaktioner osv är för komplicerade för att återge här. Men det hela var enligt mig vansinne, och är vansinne. Hos mig gav det uppenbarligen biverkningar, och så bota man det med andra ”mediciner” som gav nästa biverkning, och så var karusell igång.

  En kassako för bigpharma skapas. Men vissa av oss bryter ju cykeln.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här