44,5% av all mat som Kenya säljer till Europa kastas på grund av att hälften av grödorna inte mäter upp till storvaruhusens höga utseendekrav. Det höga svinnet gör att bönderna behöver överproducera grödor och mer land, vatten samt resurser går åt.

Kenya är ett av Europas största producenter av bönor och små grönsaker, som t.ex. ”baby-morötter”. När produktionen av dessa grödor är hög i resten av världen, höjer Europas inköpare kraven för vad som är acceptabelt, för att senare sänka barriärerna radikalt när produktionen är låg.

Runt om i världen följs samma trend, berättar bland annat brittiska och sydamerikanska bönder. Men vad inköparna anser vara utseendemässigt ”perfekta” grödor, kan förändras regelbundet.

— I vissa fall innebär detta att stora ordar blir inställda i sista minuten och producenterna förlorar därmed även möjligheten till att sälja livsmedlet vidare, berättar aktivisten Edd Colbert. Resultatet blir att hela jordbruk kan behöva läggas ned och arbetarna går utan lön. Något som drabbar ekonomin för omkringliggande byar och sänder befolkningen i fattigdom.

Av lojalitet och fruktan till att förlora kunder, protesterar internationella producenter sällan mot matinköparnas krav och beteende. Men, nu kämpar Edd Colbert för att svinnet ska bli mindre och arbetsförhållandena ska förbättras.

Läs hela artikeln, här: “Rejected: Almost Half of Food Grown in Kenya for Europe is Wasted” 

Butikernas regler gör att hälften av maten kastas

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här