Den amerikanska tidningen New York Times kan avslöja delar av CIA:s mångåriga hemliga arbete i Ukraina. Den amerikanska underrättelsetjänsten har bland annat hjälp till att bygga 12 spionbaser längs den ryska gränsen och tränat och utrustat ukrainska underrättelseofficerare.

CIA-chefen William Burns besökte dessutom nyligen Kiev, och enligt hans medarbetare tyder allt på att CIA:s aktiviteter i Ukraina kommer att fortsätta framöver.

Före kriget tillhandahöll Ukraina avlyssningar som bevisade Rysslands roll i nedskjutningen av MH17 2014. De hjälpte också till att jaga ryssar som blandade sig i det amerikanska valet 2016”, skriver tidningen.

2016 började CIA utbilda vad som beskrivs som en ukrainsk elitstyrka som fångade in ryska drönare och utrustning för att knäcka Moskvas kryptering. En viktig officer var Kyrylo Budanov, som numer är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst.

CIA hjälpte också till att träna ukrainska spioner för att kunna verka i Ryssland, Europa och på andra platser med stor rysk närvaro.

Nu är dessa underrättelsenätverk alltmer utsatta för risker: Om republikanerna i kongressen stoppar militärfinansieringen till Kiev kan CIA bli tvunget att dra ner på verksamheten”, varnar NYT.

Läs mer på nyadagbladet.se, CIA byggde hemliga spionbaser längs ryska gränsen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här