Om du trodde att storföretagen har mer att säga till om maten i livsmedelsbutikerna än myndigheterna, så har du helt rätt! International Life Sciences Institute, en amerikansk ideell organisation är inget mindre än ett lobbyföretag med livsmedelsjättar som drar i trådarna. ILSI har infiltrerat statliga hälso- och näringsorgan över hela världen.

Hur pass starka krafterna som styr besluten i enskilda länder är, fick Indien erfara förra året. Det var då den indiska regeringen försökte göra något åt hälsoproblemen i landet. Tanken var att börja märka förpackad ohälsosam mat med röda varningsetiketter. Genomförandet av beslutet gick så där, eller rättare sagt inte alls. De fick ge efter för stora livsmedelsföretagens påtryckningar och beslutet sköts upp.

En expertpanel tillsattes med syfte att gå igenom märkningssystemet. Enda problemet var att mannen som skulle leda expertpanelen var ingen mindre än Dr.Boindala Sesikeran, nutritionist och tidigare rådgivare åt Nestlé. Att Dr. Sesikeran hade nära samarbete med ett av världens mest skandalomhuldade livsmedelsföretag genom tiderna, var inte det största problemet.

Han är nämligen med i styrelsen för International Life Sciences Institute, ILSI, en amerikansk ideell organisation som har infiltrerat statliga hälso- och näringsorgan över hela världen enligt New York Times. Dr. Sesikeran är ofta talare vid ILSI konferenser, där han har bland annat föreläst om fördelarna med konstgjorda sötningsmedel och genetiskt modifierade grödor.

Indien lyckades under 2017 att höja skatten till 40 procent på läsk men förbud mot försäljning av skräpmat i och runt skolorna misslyckades helt.

ILSI – Företagens bästa vän

Institutet skapades 1978 av före detta VD för Coca-Cola, Alex Malaspina som arbetade på företaget mellan 1969-2001. Coca-Cola har under alla dessa år haft ett nära samarbete med ILSI. Så pass nära, att ILSI:s direktör Rhona Applebaum fick avgå både från sin post på ILSI, men även som chef för hälsa och vetenskap på Coca-Cola. Enligt ett avslöjande av New York Times, finansierade Coca-Cola det ideella nätverket Global Energy Balance Network, för att arbeta med att flytta bort skulden för fetma från sockerhaltiga drycker.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här