Vad beror egentligen de höga matpriserna på? Enligt Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, handlar det i mångt och mycket om politiska beslut.

Vinsten på varje vara är ytterst liten, varför det kan vara svårt att pressa priserna i butik.

– Det finns ett antal faktorer, och jag är rädd för att väldigt många av dem är politiska. Den första är energipriserna. Hela vägen, från bonde fram till affär, så är energi en mycket viktig del av kostnaderna. Konstgödning är oerhört viktig för att kunna odla växter. Utan konstgödning skulle jorden inte kunna ha åtta miljarder invånare. Den kanske skulle klara fyra. Så det är oerhört viktigt. Konstgödning tillverkar man med naturgas som råprodukt. Naturgaspriserna tiodubblades hösten 2021 och sen har de flaggat upp och ner. De är mycket högre än för några år sen. Detta har gjort att konstgödning blivit radikalt mycket dyrare än tidigare.

– Det betyder att allt du odlar blir dyrare. Sen går det åt väldigt mycket diesel i jordbruken. Dieselpriserna pressas upp dels av skatter, men också av reduktionsplikten, tvånget att blanda in biologiskt producerad diesel. Det är några kronor per liter diesel, så det gör en ganska stor skillnad. Inblandningen är väl runt 30 procent, och den dieseln är ju mycket dyrare än fossil diesel. Jag säger inte att det är fel att göra på det viset, men gör man det så blir det dyrare. Det måste man veta om. I EU har man sagt att sex procent är rimligt, men i Sverige kör man med 30 procent. Vi tar i, vi ska ju vara bäst i klassen. Men det pressar ju upp priserna för svenska bönder och det betyder att svensk mat blir dyrare. Sen kan man ju fråga sig hur klokt det är

En annan faktor är elen.

Läs mer på swebbtv.se, ”Dålig politik” bakom höga matpriser – så kan man sänka priserna på riktigt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här