Cellerna är beroende av fett för att fungera, säger näringsterapeut Jens Veiersted. Vissa fettlösliga vitaminer är även beroende av fett för att kunna tas upp och vissa mineraler behöver fett för att kunna transporteras i kroppen. Sedan 1970-talet har flera kostrekommendationer, tex från myndigheter, haft fokus på att minska fettintaget, men finns det ett vetenskapligt underlag för det?

Mycket tyder på att de kostråd som kom i USA på 70-talet baserades på en senatskommitté under ledning av senator George Stanley McGovern i South Dakota.

Kostråd till allmänheten är en förhållandevis ny företeelse, säger Jens Veiersted. De som skedde i USA är att många kostrekommendationer ändrades mot bakgrund av att man trodde att fett och kolesterol var de främsta orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och ett antal andra sjukdomar.

”Utan att ha vetenskapliga bevis rekommenderade en framstående grupp av politiker, under ledning av senator George Stanley McGovern, att befolkningen skulle äta mindre fett. Det öppnade dörren för sockerindustrin”, säger docent Ralf Sundberg

Läs mer på tv-helse.se