Komikern Jim Jefferies har i en av hans kända stand-up-shower pratat om att toleransen för olika skämt har ändrats med tiden, och att det som var roligt att skoja om om för tio år sedan absolut inte längre är okej att skämta om. Jefferies fortsätter i showen med att nämna att många komiker de senaste åren hamnat i blåsväder till höger och vänster för saker som de sagt, skojat och skämtat om på sina kanaler för, säg, tio år sedan – och som var både roligt och okej på den tiden – men nu då behöver stå till svars och korsfästas offentligt för det man yttrat sig om. Dagens PK-samhälle är alldeles för kränkt och man tar gärna upp gammalt för att vifta framför näsan på andra.

Innan vi fortsätter den här texten är det viktigt att poängtera att exempelvis den svenske komikern Henrik Schyffert dragit exakt detta skämt – totalt rippat från en av Jefferies shower – vilket för mig är ett tydligt bevis på vilken nivå svensk stand-up befinner sig på.

Hursomhelst, att saker och ting förändras med tiden är ju något vi alla bör förespråka då utveckling är en naturlig del i allt som sker. Står saker och ting still är det ett bevis på att liv inte längre finns eftersom allt måste sås, gro, växa, skördas och dö. Däremot kan vi börja fundera på statistik och historiska händelser: stämmer dagens siffror verkligen överens med det som faktiskt hände om man ser på exempelvis hur många som dog i ett visst krig för längesedan eller har dessa rapporteringar ändrats med tiden för att ge en bättre effekt till dagens människor? Om 100 var mycket för 50 år sedan så kanske historiker idag måste ändra siffran till 1000 för att vi ska känna samma känslor inför vad som är mycket i mätt dagens mått?

Se på BMI: en skala som är bra att ha koll på för att skapa sig en snabb överblick om ens kroppsvikt stämmer bra överens med hur lång man är, samt vilket kön och ålder man har. Antingen hamnar man på undernärd, normal eller överviktig. BMI är självklart inte 100% sanning utan mer som en indikation på en höft ungefär var i skalan man bör befinna sig på när det kommer till vikt. Men visste du att man faktiskt ändrat värdena om man ser till hur de tidigare såg ut? Detta på grund av att större delen av befolkningen numera är överviktig vilket har lett till att siffrorna måste justeras och matcha den nuvarande mainstreamvikten. Säger ganska mycket tycker jag. Så någonting som var sanning för 20-30 år sedan är idag inte sant, utan förvrängt och ändrat. Det som gällde då gäller inte nu.

Liknande ser vi även runt om i världen när det kommer till exempelvis fakta, åsikter, antagande, livsåskådningar och filosofier – och även forskning och vetenskap. Personer som har uttryckt sig på ett sätt som inte passar in i dagens narrativt men som var helt okej att säga på 90-talet, har helt plötsligt hamnat i skamvrån där deras tidigare hyllade idéer inte längre anses vara okej.

Sanningar blir till lögner och lögner blir till sanningar. För bara några veckor sedan gick stora svenska tidningar ut med att solskyddsfaktor ökar risken för cancer och att det är bra för hälsan att befinna sig utomhus i solen utan solskydd. Ett ämne som varit sant i många forum inom den s kallade alternativa svängen och som många läkare och experter länge yttrat sig om – men det enda som varit sant är vad mainstream sagt. Då sa man att solen ger cancer. Nu säger man att solskyddsfaktor ger cancer. Då var det sistnämnda falskt och det förstnämnda sant, men nu vrider och vänder de på det. Justerar lite.

Vi lever just nu i en tid som vi tycker är den allra viktigaste tiden här på jorden. Det som sker nu är stort tycker vi, men precis det tyckte ju även de människor som levde för, säg, 150 år sedan. Saker hände då precis som saker händer nu. Vad vi däremot inte vet är hur mycket av det vi vet nu om det som hände då som egentligen är omskrivet och ändrat, justerat – för vad är sant idag som var ju lögner då och vice versa. Hur kommer det då se ut om ytterligare150 år. Vad kommer att sägas då om vad som händer nu och hur mycket kommer att vara omskrivet, ändrat och justerat?

Vad kommer att vara framtidens sanning? Lever vi då i en lögn nu bara för att det vi tror nu är sant?

Vi kommer alltid utvecklas och saker kommer att ändras. Det är livets gång. Vissa saker som sägs kommer med tiden att inte vara etiskt korrekt även om det var så när det väl uttalades för första gången. ”Kom nu ketchup så går vi,” var roligt då, men kanske inte lika skojigt nu. Det får helt enkelt vara så och jag tycker heller inte att man ska behöva stå till svars för någonting man sa för flera år sedan. För vi som individer förändras ju också.

Vi behöver även inse att vi inte längre kan lite på statistik, siffror och mätvärden som presenteras för oss idag. Antingen är de vinklade, omskrivna, justerade eller så har man tagit bort delar av resultaten som gör att utfallet blir annorlunda. Oavsett om du läser, lyssnar eller kollar på mainstreammedia, alternativ media, eller vart du nu får din information ifrån, så behöver du ta den informationen som ges och ställa den mot vad du själv anser är sant

För vad som är sant för dig är inte alla andras sanning – och vad som är sant för dig idag, kan vara den största lögnen imorgon.

:Martin:Nilsson.

SKARPTs hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här