Australiska forskare jämförde resultaten vid uppvärmning av extra jungfruolivolja (EVOO) och ett antal andra vanliga matoljor i en stor studie. De kom fram till att EVOO var den säkraste och mest stabila oljan, även när den används vid höga temperaturer. Forskningen kunde också avfärda flera felaktiga uppfattningar relaterade till matoljor.
Rapsolja producerar 2,5 gånger mer av de polära föreningarna än EVOO och ungefär två gånger mer av de polära föreningarna än raffinerad olivolja.
Matolja som fick bäst resultat
I studien som publicerades i tidskriften Acta Scientific Nutritional Health, värmde forskare upp flera olika matoljor som används frekvent och genomförde en serie tester för att bedöma stabilitetsparametrarna. Förutom EVOO genomfördes tester av jungfruolivolja, raffinerad olivolja, raps, druvkärneolja, kokosolja, avokadoolja, jordnötsolja, riskli och solrosolja. Ett av huvudresultaten var att EVOO producerade den lägsta mängden skadliga ämnen, så kallade polära föreningar. De raffinerade matoljorna producerade mycket mer.
Olive Oil Times bad om en utvärdering från flera experter. Sarah Gray, farmaceut och näringsläkare vid Olive Wellness Institute: Simon Poole, läkare, kommentator och författare till The Olive Oil Diet och Mary Flynn, dietist vid Miriam Hospital och docent i medicin, Brown University.
“När matoljan utsätts för värme bryts den ner och producerar en mängd biprodukter som polära föreningar”, säger Gray.
Läs mer på tv-helse.se, Denna matolja är säkrast och mest stabil vid matlagning