Även om jag har grävt halvvägs till Kina varje vår, så kommer jag inte åt rotsystemet hos kirskålen som spridit sig i trädgården, men i år ska jag prova något nytt! Jag kommer att bli bästa vän med min mångåriga fiende i trädgården. Min slogan har ändrats till: If you can’t beat them – eat them!

Kirskålspaj, kirskålssoppa, kirskål i salladen och torkad till te. Det lät helt otänkbart tills jag träffade Rita Korsmo i Stokke i Vestfold, i Norge. Den damen älskar helt enkelt allt det som vi andra drar upp med rötterna. Brännässlor, maskrosor och kirskål, ingår i hennes dagliga kost och ger både energi och hälsa till henne samt människorna i en mils omkrets runtomkring!

Under den första veckan i maj kan Rita nöjt konstatera att brännässlorna blivit 20 centimeter höga, maskrosen är i full blom och kirskålen håller på att ta över helt. Med andra ord är det dags att plocka, förvälla, torka, krossa och mala ogräset, så du har till nästkommande år. Du kan lagra godsakerna i glasburk eller frysa in dem.

Intresset för ogräs som en del av kosten, började för 25 år sedan när Rita fick fibromyalgi. Medicinen hjälpte, men fick henne att känna sig helt ur slag och nedstämd. Av den anledningen började hon leta efter andra sätt att minska smärtan, utan att drabbas av biverkningar. Lösningen fanns i hennes egen trädgård, i dikeskanter och längs fält och sluttningar i närområdet.

Blodsocker och smärtor

Rita har läst flera hyllmeter med litteratur om örter och deras effekt, där särskilt brännässlor och maskrosor har fångat hennes intresse.

“Nästan alla säger att de får mer energi och ett bättre humör när de börjar äta eller dricka brännässlor. Personer med fibromyalgi och reumatisk smärta, märker snabbt av en förbättring och diabetiker får ett mer stabilt blodsocker när de dagligen dricker en kopp te av brännässlor. En viktig sak att komma ihåg är att det inte är mängden som betyder något, utan att du får i dig det varje dag! Plocka medicinen i stora mängder, häng upp till torkning och lägg i en glasburk, så har du till upp till ett års förbrukning,” råder Rita.

Stärker immunförsvaret

Runt Ritas hus får maskrosorna vara i fred och är mycket älskade. Hon jublar varje gång en maskros växer upp! Bladen torkar hon och använder i te, grytor och sallader och av blommorna gör hon den mest utsökta maskrossirapen.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här