Det är skillnad på makteliten, sionism och judar

Mikael Cromsjö

Det har sedan länge pågått en het debatt angående anti-semitiska inslag i musik och populärkultur. Det är många slag under bältet och nya lågvattenmärken uppmäts regelbundet. I mitt arbete med Vaken.se så har jag kommit i kontakt med många av dessa och vill nu sprida lite ljus över ämnet och bidra till att vi kan föra en sansad debatt om dessa mycket viktiga ämnen.

Samuel Nudel skriver i Expressen Debatt om Bröderna Salzar att det är ett antijudiskt argument att påstå att staten Israel begår brott som kan liknas vid nazisterna. Han fortsätter med citera hur Dani M påstår att världens media styrs av Israel.

Här likställer han kritik mot den Israeliska staten med antisemitism och jämställer därmed Israels styre med det judiska folket, vilket är en felaktig sammankoppling. Huruvida världens media styrs av Israel eller huruvida dess agerande påminner om nazism kan diskuteras, men det har inget med antisemitism att göra.

Problemet är att olika begrepp med vitt skilda innebörd inte skiljs åt samt att många generaliserar folkgrupper på ett oansvarigt sätt. Israel är en stat och judar är en grupp med människor. Det judiska folket är inte sin stat och många judar motsätter sig staten Israel precis som jag själv motsätter mig den maktmissbruk inom den svenska staten.

Samuel fortsätter att påstå att antisemiter länge påstått att bankfamiljen Rothschild är ledande i en världskonspiration. Igen likställs kritik mot en grupp människor med judisk kopplingar med antisemitism. Det är samma argumentation som att man skulle vara antitysk för att man kritiserar det nazistiska partiet. Vi kan diskutera huruvida Rothchild verkligen är styrande i världspolitiken idag, men det är uppenbart att de har haft en betydande roll i skapandet av dagens korrupta ekonomiska system. Sedan ökar Samuel växel och påstår att alla referenser till en styrande grupp automatiskt betyder judar vilket visar vilken total avsaknad av logik, som är genomgående i hans arbete.

Nästa påhopp kommer på Vaken.se, den nyhetssajt som jag själv startade för 10 år sedan. Där påstår han att det är flera som: ”är medlem i facebookgrupper som Vaken.se, där antisemitism och förintelseförnekande är vardagsmat.”

Vi på Vaken.se kan inte ta ansvar för vad någon användare skriver i vår Facebook-grupp. Det går inte att moderera bort alla som inte skriver politiskt korrekt och eller de sabotörer som försöker smutskasta Vakens arbete genom att skriva idiotiska kommentarer där. I våra nyheter finns det med säkerhet inte ett enda antisemitiskt uttalande någonsin. Vaken.se har inte gett sig in i att diskutera Israel heller, mycket på grund av att vi har blivit extremt utsatta av media och är anklagade för antisemitism. Men detta bör ändras. Vi kan inte låta oss kuvas p.g.a av att det finns hotfulla faktorer som försöker skrämma oss. Det är uppenbart att Israels stat utför fruktansvärda terrordåd och detta bör belysas. De som anklagar människor som belyser maktstrukturers illdåd för antisemitism är endast dess tjänare.

Samuel fortsätter att påstå att ”På denna sajt flödar konspirationsteorier om 11 september-attentaten och inom högerextrema kretsar vanliga begrepp som ”Illuminati”, ”Bilderberg” och ”New World Order” är utbredda.”

Här gör han åter igen ett stolpskott. Visst skriver vi om makteliten och de grupper som manipulerar vår värld, men att göra en koppling till högerextrema grupper för att han påstår att de diskuterar liknande saker är häpnadsväckande dumt.

Samuel skriver även att den antijudiska propagandan bortförklaras av vissa som endast en smutskastningskampanj. Nu vet jag inte hur det är med det fall han tar upp, men jag känner igen det själv då jag blivit utsatt för smutskastningskampanjer om och om igen. Ta t.e.x när jag var med i en intervju i SVT Agenda där de i efterhand bytte ut en fråga om maktstrukturer mot en fråga om ifall ”judarna ska ta över världen” så att det helt felaktigt såg ut som om jag försvarade en judisk världskonspiration. Denna gång anmälde jag dem för granskningsnämnden och vann. Men den negativa effekten som orsakades kvarstår än idag.

Men jag kan ändå förstå oron som Samuel framför. Hans grova övertramp på logik och hans irrationella tänkande har en uns av sanning i sig. Det finns faktiskt de som anklagar judar och propagerar för att de styr både världen och massmedia. Dessa individer lider av samma brister som Samuel. De förstår inte att även om det finns mäktiga judiska personer både inom bankväsendet och media så kan man inte säga att det är det judiska folket som är ansvariga för dessa individers agerande. Denna typ av generalisering är mycket skadlig för både judar och oss som vill diskutera maktstrukturer på ett seriöst sätt.

Jag uppmanar alla som skriver om sionism, Israel och makteliten att vara noga med att specificera vilka ni menar så att vi kan föra en intelligent diskussion runt ekonomi, media och krig utan att det blir pajkastning.

Många som kritiserar sionism syftar på en religiös och politisk ideologi som önskar kontrollera Israel samt utvidga sin makt i världen. Denna grupp representerar inte judar alls utan består av en brokig grupp människor med olika religiös bakgrund. Denna grupp bör dock inte förväxlas med de judar som endast vill ha rätt till ett eget land. Jag känner själv unga judar som kallar sig själva sionister men som bygger sin ideologi på fred, rättvisa och en ekologisk medvetenhet och som inte alls stödjer våldet mot det palestinska folket. För att undvika förväxling så efterlyser jag en tydligare separation mellan dessa olika grupperingar.

Att vara antirasist, antinazist och antisionist går alltså hand i hand. Det handlar om att man helt enkelt är emot att människor exploaterar och våldför sig på andra för egen vinning.

Själv är jag inte emot någon, utan vill hjälpa alla att hitta vägen till frihet. För mig är det helt oviktigt om hur många judar, svenskar eller tyskar som är en del av makteliten. Det viktiga är att vi måste förstå att vi är manipulerade av en härskarstruktur samt att vi måste börja tala fritt om detta om vi vill ha fred på jorden.

Mikael Cromsjö (mikael.cromsjo @ gmail.com)
Grundare av Vaken.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here