”Pengar är något som vi alla människor har gemensamt och som vi alla godkänt som betalningsmedel vid byte av varor och tjänster. Vad nästan ingen förstår är hur pengar fungerar och hur pengar skapas. I dagsläget så skapas alla pengar i Sverige genom privata banker som ger ut lån eller köper sedlar och mynt ifrån Riksbanken. Riksbanken skapar pengar genom att sälja när det finns behov till de privata bankerna.” Det skriver Patrik Kling.

Det finns två distinkta sätt att skapa pengar, antingen genom den offentliga sektorn eller genom den privata (eller genom de båda). Dagens pengar här i Sverige skapas genom den privata sektorn och det främst genom att bankerna ger ut lån där pengarna skapas av låntagaren och långivaren när de skriver under lånekontraktet genom bokföring. Pengarna som låntagaren får är skapade ur tomma intet som en bokföringspost.

Vi måste reformera vårt ekonomiska system och ta tillbaks penningskapandet till staten vilket är du och jag (folket, samt våra folkvalda som utgör riksdagen och regeringen). Dagens system bygger på ekonomisk avkastning och en konstant konsumtion och om vi slutar konsumera så faller systemet då det bygger på avkastning och spekulation i framtida avkastning. Ett sunt system är inte baserat på ekonomisk avkastning utan det bör vara baserat på människans välmående och ett bevarande av vår planet och dess natur.

Pengarna som skapas idag skapas som sagt av privata banker och de har makten att bestämma vilka som får pengar och vilka som inte får pengar. De värnar om sin ekonomiska framgång och vill inte låna ut pengar om de riskerar att inte få tillbaks pengarna. Detta leder till att vi inte kan utforska alla områden t.ex. inom forskningen eftersom bankerna inte vågar investera i allt som inte med säkerhet kommer betala tillbaks lånet.

Alternativet till dagens system är att penga