”Pengar är något som vi alla människor har gemensamt och som vi alla godkänt som betalningsmedel vid byte av varor och tjänster. Vad nästan ingen förstår är hur pengar fungerar och hur pengar skapas. I dagsläget så skapas alla pengar i Sverige genom privata banker som ger ut lån eller köper sedlar och mynt ifrån Riksbanken. Riksbanken skapar pengar genom att sälja när det finns behov till de privata bankerna.” Det skriver Patrik Kling.

Det finns två distinkta sätt att skapa pengar, antingen genom den offentliga sektorn eller genom den privata (eller genom de båda). Dagens pengar här i Sverige skapas genom den privata sektorn och det främst genom att bankerna ger ut lån där pengarna skapas av låntagaren och långivaren när de skriver under lånekontraktet genom bokföring. Pengarna som låntagaren får är skapade ur tomma intet som en bokföringspost.

Vi måste reformera vårt ekonomiska system och ta tillbaks penningskapandet till staten vilket är du och jag (folket, samt våra folkvalda som utgör riksdagen och regeringen). Dagens system bygger på ekonomisk avkastning och en konstant konsumtion och om vi slutar konsumera så faller systemet då det bygger på avkastning och spekulation i framtida avkastning. Ett sunt system är inte baserat på ekonomisk avkastning utan det bör vara baserat på människans välmående och ett bevarande av vår planet och dess natur.

Pengarna som skapas idag skapas som sagt av privata banker och de har makten att bestämma vilka som får pengar och vilka som inte får pengar. De värnar om sin ekonomiska framgång och vill inte låna ut pengar om de riskerar att inte få tillbaks pengarna. Detta leder till att vi inte kan utforska alla områden t.ex. inom forskningen eftersom bankerna inte vågar investera i allt som inte med säkerhet kommer betala tillbaks lånet.

Alternativet till dagens system är att pengar skapas till att utföra arbete genom staten. Det finns många historiska fall med lokalt utgivna valutor samt statligt skapade pengar som varit framgångsrika, t.ex. Österikiska Wörgl. Myten om hyperinflation när staten skapar pengar är just det, en myt. Som exempel kan vi utgå ifrån dagens samhälle och dagens lågkonjunktur som innebär arbetslöshet och nedskärningar inom offentliga sektorn såsom skola, vård, omsorg och liknande. Anledningen till nedskärningarna är att pengarna inte räcker till, det finns inte tillräckligt med skatter eller tillgångar som kommunerna eller staten har tillgång till. Det blir en brist på pengar vilket gör att kommunen måste skära ner i t.ex. personal vilket drabbar oss alla genom t.ex. sjukvården, skolan och infrastruktur.

Hade staten skapat egna pengar hade vi inte behövt ha någon penningbrist. Pengarna som skapas skulle kunna skapas för att undvika nedskärningar. Som exempel kan vi säga att Göteborgs kommun behöver 10 miljoner och frågar regeringen efter pengar. I dagens läge om staten inte har dessa pengar så kan de antingen låna, höja skatter, eller sälja tillgångar. Om de lånar så är dessa pengar skapade ifrån tomma intet och 10 miljoner tillförs till samhället samtidigt som vi slipper nedskärningar. Alternativet som inte finns idag är att staten själv skapar 10 miljoner och ger dessa till kommunen som kan betala för sina utgifter så vi slipper nedskärningar. I båda fall så tillkommer 10 miljoner i samhället bara att i första fallet så måste pengarna betalas tillbaks vilket innebär att skattebetalarna blir belastade i framtiden. Problemet med nedskärningarna löses alltså bara på kort sikt. Medan i det andra fallet så löser man problemet och samhället kan fortsätta som vanligt utan att någon blir skuldsatt.

EkonomiskReform.se arbetar med att sammanföra alla intresserade utav ett nytt ekonomisk system samt samlar namnunderskrifter så vi kan influera våra politiker och beslutsfattare. Det går inte att förutse hur vi exakt kommer gå tillväga för att skapa ett nytt bättre system, det viktigaste är att det finns ett intresse och en vision. Som framgångsrik entreprenör lär man sig att visionen är det viktigaste att fokusera på och alla hinder som uppstår tar man hand om när de uppstår. Visionen är ett ekonomiskt system som gynnar alla, och inte några få. Första hindren är att kunskapen om pengar och hur de skapas måste läras ut och att skapa ett intresse för en ekonomisk reform. För är det något våra politiker bryr sig om är det vad folket bryr sig om. En ekonomisk reform kan lösa alla våra ekonomiska bekymmer såsom fattigdom, arbetslöshet och lågkonjunkturer, var med och stöd en reform idag (helt kostnadsfritt) så vi kan ändra på systemet! Ditt stöd är viktigt så politiker och beslutsfattare tar tag i problemet med dagens ekonomiska system på allvar, var med och skapa historia, tillsammans är vi starka! Läs mer på www.ekonomiskreform.se.

– Patrik Kling
www.ekonomiskreform.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här