En svensk Skeptikerskola på webben lanseras

Pressmeddelande söndagen den 21 mars 2010

Falska skeptiker även kallat ”debunkers” har härjat länge nog anser Torbjörn Sassersson naturvetare och frilansskribent. Därför lanserar han Skeptikerskolan som ska hjälpa människor att genomskåda hur lobbyister och falska skeptiker manipulerar allmänheten, akademiker, politiker och journalister. Det blir särskilt allvarligt när skeptiker under falskt vetenskapligt flagg arbetar för industrin och sysslar med så kallad ”greenwashing” dvs att tvätta miljögifter rena så att de framstår som miljövänliga. Det sker genom vilseledande aktiviteter som döljer de faktiska miljö- och hälsoeffekterna av industrins aktiviteter och produkter, säger Sassersson, som citerar Bo Valhjalt.

Falsk skepticism bidrar även till att tysta ned intressant och nydanande forskning genom att förlöjliga forskarna själva. Det kan handla om studier inom alternativ medicin, forskning på människans självläkande förmåga och ”exotisk forskning” av olika slag. Vi har en hel räcka av oförklarliga fenomen som antyder att ”vetenskapen” inte på långa vägar är komplett i sin beskrivning av verkligheten. Skepticism ska vara ett sunt intellektuellt redskap och inte ett vapen att använda mot oliktänkande människor, slår Sassersson fast.

Det är viktigt att vi har en öppen debatt i samhället som inte är styrd av en liten klick högljudda skeptiker och att de seriösa forskarna får arbeta i fred på universiteten. Det är i högst grad en demokratisk fråga, anser Torbjörn Sassersson, men främst handlar det om att låta vetenskapen finna nya vägar där ekonomiska intressen eller en föråldrad världsbild inte får styra. Därför är det viktigt att journalister, politiker och allmänheten får lära sig hur falska och/eller ovetenskapliga skeptiker förtrycker individer, nya ideer, debatt och intressant forskning.

Upplysningen sker genom en serie på 55 lektioner som hjälper oss att bli våra egna superskeptiker. Insikten att vem som helst kan lära sig att förkasta vad som helst leder till ett effektivt självförsvar mot osund skepticism, menar Torbjörn Sassersson. Alla som arbetar med Skeptikerskolan gör det ideellt.

Om Skeptikerskolan

Kontakt: Torbjörn Sassersson (fil kand Biologisk Geovetenskaplig linje),
frilansskribent och kommunikationskonsult i egen firma.

E-post: sasser (at) sasser.net
Privat Hemsida: www.torbjornsassersson.com
Blogg: torbjornsassersson.wordpress.com
Firma: Sasser Media Lab AB: www.sasser.net

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här