Förra året friades Estonia-filmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson i tingsrätten efter att ha blivit anklagade för brott mot gravfriden i samband med filmandet av dokumentären Estonia – fyndet som ändrar allt.

Nu görs rättegången om efter att hovrätten deklarerat att Estonialagen visst kan tillämpas och krävt att tingsrätten gör en ny bedömning.

Evertsson och Anderssons dokumentärfilm fick stor uppmärksamhet när de bland annat kunde visa ett tidigare okänt hål i fartygets skrov – något som satte hård press på Sveriges och Estlands regering. Alla var dock inte nöjda och åklagaren menade att de båda brutit mot gravfriden under sitt filmande, varpå de båda åtalades vid Göteborgs tingsrätt.

Tingsrätten kom dock fram till att de båda männens undervattensverksamhets undervattensverksamhet inte bör omfattas av den så kallade Estonialagen eftersom den utfördes från ett tyskflaggat fartyg från internationellt vatten och att avtalet som slöts mellan Estland och Finland med syfte att förhindra dykningar därför inte är tillämpligt.

De båda männen friades således, men tidigare i år beslöt hovrätten att Estonialagen visst var tillämplig – och att de båda männen återigen skulle ställas inför rätta för att ha filmat vraket. Idag inleddes huvudförhandlingarna och Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar tingsrätten att i sin bedömning ta särskild hänsyn till allmänhetens rätt till oberoende journalistik och information.

Läs mer på nyadagbladet.se, Estonia-filmaren friades – nu kan han ändå dömas

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här