För första gången någonsin kommer Statens haverikommission att i januari höra vad de överlevande från Estoniakatastrofen har att berätta. Journalisten Henrik Evertsson tilldelades den 19 november Stora journalistpriset för årets avslöjande då hans team dokumenterat att Estonia har minst ett hål i skrovet. Efter att hålet på Estonia dokumenterats har åklagare Karolina Wieslander fått i uppdrag att inleda en ny förundersökning då den första förundersökningen lagts ned utan några åtgärder.

Inrikesminister Mikael Damberg har meddelat att lagen om gravfrid inte kommer att tas bort utan fortsatt vara begränsad under utredningen, något som Torssell anser kommer att innebära en problematisk jävssituation.

Haverikommissionen har under 26 år vägrat att intervjua de överlevande och när journalisten Henrik Evertsson och hans team gör sin dokumentärserie Estonia – Fyndet som ändrar allt, och låter de överlevande komma till tals så upprörs flera av de allra mest etablerade journalisterna i Sverige.

Torssell berättar att han upplever hur det skapas ett drev mot Evertsson som låtit höra de överlevande vars upplevelser från förlisningen i stor utsträckning går emot den uppfattning som statens haverikommissions slutrapport kommit fram till.

Magasinet Filter inleder en smutskastningskampanj mot Evertsson som sedermera får andra journalister att stämma in i kritiken. Evertsson kallas sedermera för bluff, oerfaren och sägs ge tyngd åt konspirationsteorier för att ha gett de överlevande en röst. Flera aktörer från public service stämmer in i kritiken emot Evertsson dit många av de allra mest kända och etablerade journalisterna kan räknas. Den 16 december hänvisar 10 journalister i DN Debatt till Filter och påstår att Evertsson ägnar sig åt konspirationsteorier. De tio är:

  • Jan Guillou, tidigare Publicistklubbens ordförande
  • Bo-Göran Bodin, tidigare Uppdrag Granskning
  • Axel Gordh Humlesjö, tidigare Uppdrag Granskning
  • Björn Hygstedt, Carl Bildts ”hovreporter” på SVD i Estoniafrågan
  • Dan Josefsson, undertecknare för stöd av Jesus Alcalá som Torssell anser ljög för att mörklägga om Estonia
  • Janne Josefsson, tidigare Uppdrag granskning
  • Fredrik Laurin, tidigare Uppdrag Granskning
  • Bosse Lindquist, inga tidigare kopplingar
  • Nicke Nordmark, tidigare Uppdrag Granskning
  • Lars-Göran Svensson, tidigare Uppdrag Granskning

Torssell tror att svensk public service med Uppdrag Granskning under alla år medvetet har dolt det faktum att svenska regeringen var högst medveten om att det förekom militära transporter på Estonia och hänvisar till ett dokument undertecknat 1992 som ger Tullverket order om att inte undersöka lasten på fartyget. Avtalet var signerat mellan Tullverket och överbefälhavaren, som var en direkt myndighet under dåvarande regeringen Bildts kontroll. Dåvarande svenska regeringens beslut att transportera militär teknologi på en civil passagerarfärja gjorde färjan till ett legitimt militärt mål, vilket tros vara en bidragande orsak till att 852 människor miste sina liv.

Köp Stefan Torssells bok på www.alternamedia.se

exakt24.se, Stefan Torssell: ”Janne Josefsson och Uppdrag granskning mörkar sanningen om Estonia”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här