Både ekologiska och konventionellt odlade spannmålsprodukter – inklusive bakverk, fullkorn, pasta, mjöler och frukostprodukter – innehöll höga halter av “evighetskemikalien” trifluorättiksyra (TFA), enligt en rapport som släpptes denna månad av Global 2000.

Global 2000 är en oberoende miljöorganisation i Österrike och medlem i Friends of the Earth. För studien samarbetade organisationen med Pesticide Action Network (PAN) Europe för att testa 48 österrikiska spannmålsprodukter för TFA, en typ av polyfluoroalkylsubstans (PFAS) som vanligtvis kallas “evighetskemikalier”.

De fann TFA i alla prover, även i produkter odlade på mark som aldrig exponerats för bekämpningsmedel – vilket visar hur lätt kemikalien sprids via vatten och vind.

Salomé Roynel, PFAS-policy- och kampanjansvarig vid PAN Europe, berättade för The Defender att “TFA … bryts inte ner i miljön och ansamlas i vatten, jord och mat. Det innebär att vår dagliga exponering är, och kommer att fortsätta vara, ökande.”

Helmut Burtscher‑Schaden, Ph.D., miljökemist vid GLOBAL 2000 och huvudförfattare till rapporten, sade till The Defender att TFA är en av de minsta evighetskemikalierna.

Den förekommer både fritt och bildas när andra PFAS bryts ner. Kylgaser, vissa bekämpningsmedel och läkemedel, inklusive Prozac, producerar alla TFA, förklarade han.

“Akuta åtgärder krävs för att begränsa fortsatt kontaminering av våra livsviktiga resurser med denna evighetskemikalie,” skrev Burtscher‑Schaden i rapporten.

Tjerk Dalhuisen, PAN Europes seniora kommunikationsansvarige, instämde: TFA är “överallt, och om vi inte stoppar källorna riskerar det att bli mycket värre,” sade han till The Defender.

Dalhuisen kallade den globala situationen “oroande.” Han tillade:

“TFA har identifierats som reproduktionstoxisk och kan skada barns utveckling. Myndigheterna bör omedelbart förbjuda alla produkter som bryts ner till TFA, särskilt PFAS-bekämpningsmedel som sprids på åkrar och i livsmedel.”

Roynel instämde: “Vi har inte råd att vänta medan föroreningen fortsätter att öka. … Det som saknas är politisk vilja.”

Burtscher‑Schaden uppgav att vissa alternativa bekämpningsmedel och läkemedel som inte genererar TFA kan användas. En uppskattning visade exempelvis att cirka 83 % av bekämpningsmedlen inte bryts ner till TFA. Jordbrukare skulle kunna övergå till att använda dessa produkter eller ekologiska metoder.

Spannmålsprodukter hade två till tre gånger mer TFA än dricksvatten
För studien testade forskarna ett lika stort antal ekologiskt och konventionellt odlade spannmålsprodukter.

Ekologiskt odlad råg hade den lägsta TFA-halten, med ett värde på 13 mikrogram per kilo (μg/kg). Konventionella smörkex hade den högsta halten, med 420 μg/kg.

Dessa mängder var dubbelt till tre gånger så höga som de som rapporterats i dricksvatten, grundvatten och regnvatten.

Detta beror på att TFA blir mer koncentrerat i växter än i det vatten som växterna använder. Enligt rapporten:

“Växter absorberar generellt många gånger mer vatten än de omvandlar till biomassa, och transpirerar vatten via bladytan. Föroreningar som TFA ackumuleras därför i växter i mycket högre koncentrationer än i det redan förkoncentrerade markvattnet.”

Eftersom TFA inte bryts ner i naturen, ansamlas det allt mer när det kommer in i vattnets kretslopp, koncentreras i växter och konsumeras av människor, enligt rapporten.

Till exempel visade studien att TFA-nivåerna var dubbelt till tre gånger högre än de nivåer som observerades för ungefär ett decennium sedan. Andra studier på äldre viner visade också en två- till trefaldig ökning av TFA under det senaste decenniet.

Ekologiskt bättre än konventionellt odlat
Forskare identifierade 2024 TFA som ett “globalt hot” på grund av dess “oåterkalleliga ackumulering” i miljön.

Den nya rapporten bekräftade denna oro och konstaterade att TFA uppfyller kriterierna för att vara ett “hot mot planetens gränser.

Studien visade också att konventionella produkter var mer än tre gånger så förorenade som ekologiska produkter. Trots det hade alla ekologiska produkter över 10 μg/kg.

TFA-nivåerna i konventionella produkter överskred det dagliga tolerabla intaget av TFA som fastställts av de nederländska hälsomyndigheterna för vuxna med upp till 1,5 gånger och för små barn med upp till 4 gånger.

EPA säger att TFA inte är en evighetskemikalie
Den amerikanska miljömyndigheten (EPA) har inte fastställt någon daglig tillåten gräns för mänsklig exponering för TFA, enligt en talesperson för EPA som uttalade sig till The Defender.

E&E News rapporterade i slutet av 2024 att EPA inte klassificerar TFA som en PFAS, eller “evighetskemikalie.”

Det gäller fortfarande, bekräftade EPA för The Defender när de ombads kommentera Global 2000:s rapport. “EPA betraktar TFA som en välstuderad icke-PFAS,” sade en talesperson för myndigheten.

TFA nämns inte på EPA:s webbsida “PFAS Explained.” Däremot finns det med på myndighetens lista över kemikalier som används i amerikansk handel enligt lagen om kontroll av giftiga ämnen (Toxic Substances Control Act).

EPA erkänner att PFAS är kopplade till cancer, ökad risk för fetma, nedsatt immunfunktion, låg födelsevikt och minskad fertilitet.

Burtscher-Schaden sade till The Defender att det finns en “tradition av industrikopplade forskare eller så kallade forskare” som förespråkar en snäv definition av TFA för att hålla det åtskilt från PFAS.

“Som kemist kan jag säga att det är helt logiskt att klassificera TFA som en PFAS,” sade Burtscher-Schaden. “Kemiskt sett är det en perfluorerad ättiksyra – vilket innebär att alla väteatomer på kolkedjan är ersatta av fluor – och det uppfyller tydligt de strukturella kriterierna för en per- och polyfluoralkylsubstans, alltså PFAS.”

childrenshealthdefense.org, Evighetskemikalie hittad i bröd och spannmålsprodukter — även i ekologiska produkter

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här