Sanningsrörelsen: ”Rymdödlor styr världen”

Publicerat 13 november 2009 i Expressen.

Den kallas sanningsrörelsen, lever på internet och består av en brokig samling människor och organisationer som tror att attentaten i New York 11 september 2001 var ett insiderjobb. Så många som två av tio unga svenskar håller med om teorin att USA:s regering låg bakom attacken. Men den som skrapar lite på rörelsens egna sanningar hittar en dold agenda: tron att rymdödlor styr världen.

Den senaste veckan har sanningsrörelsen hamnat i mediefokus. Men diskussionerna om konspirationen har pågått i åratal, främst på olika internetsajter, och kulminerade för fyra år sedan med den första versionen av filmen ”Loose change”.
I filmen, som tiotals miljoner människor laddat ned eller sett direkt på nätet, samlas argument för att händelserna 11 september omöjligtvis kunde ha gått till som en nationell USA-kommission påstår i sin rapport, publicerad 2004, efter tre års utredande.
Många inom sanningsrörelsen hävdar att mäktiga män inom USA:s regering och krigsindustrin riggade attacken – och att ett hemligt sällskap, Illuminati, har eller kommer att ta över makten i världen.

– Det är en ovanligt djärv konspirationsteori, säger Göran Rystad, som är professor i historia och har skrivit boken ”Politiska mord”. Där beskriver han hur stora omvälvande händelser, som till exempel mord på stora ledare, genom tiderna varit en kär inspirationskälla för konspirationsromantiker.

– Det finns alltid människor som inte nöjer sig med en enkel förklaring. De går aldrig att övertyga, det är ett psykologiskt fenomen.

Palmemordet, Estoniakatastrofen och svininfluensan är andra trauman som gett upphov till mängder av teorier.

”Kalla fakta” i TV4 granskade förra veckan sanningsrörelsen, och diskussionen fortsatte i veckan i SVT:s ”Debatt”. Där medverkade bland andra Mikael Cromsjö som driver sajten Vaken.se:

– Det finns ju väldigt, väldigt konkreta bevis just att 11 september var nån form av insiderjobb, menar Mikael Cromsjö, och pekar bland annat på att det funnits ”spår av sprängämnen” när resterna av World Trade Center analyserats.

Rörelsen har sin egen teori om 11/9.

Enligt en enkätundersökning som TV4 beställt av Novus menar så många som två av tio unga svenskar under 30 år att 11 september var ett insiderjobb.

Medieforskaren Annika Bergström vid Göteborgs universitet undrar hur många som verkligen tror på den förklaringen:
– Jag kan gissa att det är mer spännande för en ung människa att tycka så, och dessutom har tagit del av detta mer på nätet.

– De här teorierna får naturligtvis en annan spridning nu när nätet finns, men samtidigt är det en symbios mellan nätsajter och massmedier. Totalt sett är fenomenet ändå inte så stort. Men uppmärksamheten blir större när ”Kalla fakta” tar upp frågan.
Vaken.se ”är en naturlig del av en större löst knuten global rörelse för sanning och rättvisa”. Här påstås också att svininfluensan är en konspiration och att det föreligger bevis för att vaccinet kan klassas som biologiskt vapen.

Leif Arnold, frilansskribent, kämpar mot sammansvärjningen kring svininfluensan. Han anmälde 28 september regeringen, socialstyrelsen, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, smittskyddsinstitutet och läkemedelsverket till justitiekanslern, JK.
Han skrev på Vaken.se: ”De stora politiska och mediala dementi- och mörkläggningsmaskinerierna har under 50 år lyckats att undanhålla sanningen bakom sjukdomar och vaccin. Det jag i detalj kommer att visa – och bevisa – är ingen konspirationsteori, utan rena rama verkligheten.”

Hans 67-sidiga JK-anmälan avslogs fyra dagar senare, med motiveringen att ”medicinska sakförhållanden” inte granskas av JK och påståenden om brott ska utredas av polis och åklagare.

Mats Sederholm.

Mats Sederholm, tillsammans med Linda Bjuvgård författare till boken ”Robotfolket”, är en annan av de drivande i den svenska sanningsrörelsen. Han har främst tre argument för att den officiella versionene av terrorattacken är felaktig.

– Först: i den utredning man gjorde har inte klargjorts varför husen föll ihop som de gjorde. De har ignorerat massor med vittnen. Dessutom har de från FBI, Pentagon och amerikanska militären som framförde att ”det här kände vi till innan” inte släppts fram. Och flera medlemmar i kommissionen har hoppat av för att de inte kunnat göra sitt jobb.

En av sanningsrörelsens internationella stöttepelare är Alex Jones, amerikansk dokumentärfilmare och före detta pratshowvärd, som menar att den hemliga gruppen makthavare i Illuminati styr världen. De vill genomföra Den nya världsordningen, och Mats Sederholm är en av de svenska anhängarna till hypotesen:

– Jag kan inte säga att så här är det, men jag har en del idéer som jag bygger min åsikt på. Lagren av makt hänger ihop, och ju högre upp, ju mer dolt är det.

Illuminati, ett ordenssällskap som grundades 1776, är även ett fenomen inom populärkulturen – som i Dan Browns bok ”Änglar och demoner” och filmen ”Lara Croft – tomb raider”.
När konspirationsdokumentären ”New world order” hade USA-premiär i våras skrev New York Times att Alex Jones ”rasar mot de krafter som finns – varenda en – på ett sätt som stärker varje förutfattad mening om en konspirationsgalning: paranoid, storhetsvansinne, vanföreställningar – och svettig”.

Den brittiske före detta fotbollsspelaren och sportreportern David Icke är en hjälte inom sanningsrörelsen. Han framträdde 24 oktober inför 600 frälsta på biografen Draken i Göteborg, ett besök som Vaken.se gjorde reklam för och som hyllats livligt på sajten efteråt.

David Icke.

Under åtta timmar drog David Icke sina teorier om vårt digitala och virtuella universum, den holografiska harmonin, Illuminati – och förklarade vad som finns ovanför maktpyramidens topp: utomjordiska reptiler!

Han påstår att eftersom människor bara kan se ett smalt band av det elektromagnetiska fältet finns andra världar att se – om vi bara kan koda av dem. Reptilerna håller till strax utanför detta synliga spektrum. Rymdödlorna styr det hemliga sällskapet Illuminati, som i sin tur styr världen.

Mats Sederholm har också den hållningen att det finns ”utomjordisk kontakt med i spelet”.

– Det är ju spekulationer, men jag har forskat en del inom new age, det är ett intresse jag har. Men det saknas bärande fakta för detta och ska definitivt inte beblandas med sökandet efter sanningen om 11 september, säger han.

Varken i sin debattartikel på Newsmill eller under debatten i SVT nämner Sederholm att han tror att utomjordingar styr. Men i ett slutet debattforum på Vaken.se är hans sanning en annan. Här skriver han:
”Jag hävdar alltså att det är UJ som i botten driver Illuminati via människor/ambassadörer på jorden!” (UJ är alltså utomjordingar).

Mats Sederholm förstår att tron på reptiler från rymden kan sänka hans trovärdighet. Han påpekar på forumet att utomjordisk styrning är något som man kan ”plocka bort” ur hans skrift ”Illuminati for dummies” ifall målgruppen för dokumentet är ”vanligt folk”.
Sanningsrörelsen är ingen fast sammansatt organisation, men dess teorier går att göra till ”sina” för många grupper med egen agenda: nazister som påstår att det är en judisk konspiration, new age-aktvister som menar att det handlar om att ”robotisera” människorna, kristen extremhöger som menar att satan ligger bakom Illuminati – och så de reptiltrogna.

Genom att beskriva och ifrågasätta tusentals detaljer finner sanningsrörelsen stöd för en rad sammansvärjningar, och ju fler vetenskapsmän eller myndighetspersoner – eller journalister – som konstaterar att ”bevisen” inte finns utan bara är fantasifulla gissningar – desto mer övertygade blir konspirationsromantikerna.

David Aaronovitch, författare till boken ”Voodoo histories: The role of the conspiracy theory in shaping modern history” och kolumnist på brittiska The Times, menar att konspirationsteorier kan göra människor verklighetsfrånvända.

– Det kan få farliga konsekvenser, då det kan förvandla människor till våldsamma demokratimotståndare.

Sanningen om sanningsrörelsen finns där ute. Det gäller bara att hitta den bland all desinformation.

Källor: TV4, SVT, New York Times, Infowars.com, The Guardian, Vaken.se, Evening Standard.

Av Lars Lindström, ”Rymdödlor styr världen”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här