John Stossel blev felaktigt censurerad av Facebooks faktagranskare och valde efter flera försök att lösa problemet att stämma techjätten. I domstolsanmälan medger Facebooks advokater att faktagranskning i själva verket handlar om den enskildes åsikter, inte ren fakta.

Facebook använder sig av så kallade ”fakta-granskare” när det kommer till att hålla ”false news” borta från deras plattform. Då kan man, om granskaren själv anser att ett innehåll har ”felaktiga” påståenden, få en etikett placerad på innehållet. På den kan det stå exempelvis stå ”falskt”, ”manipulerat” eller ”delvis falskt” och innehållet kommer därefter att vara mindre tillgängligt för andra att se. Som användare ska man kunna överklaga ett sådant beslut och enligt Facebook ska faktagranskaren behandla överklagan inom tre dagar.

När programledaren John Stossel la ut en video som handlade om Kaliforniens bränder och han antydde i den att regeringens misskötsel troligen spelade en större roll i uppkomsten av bränderna än klimatförändringar. Dock menade också Stossel i videon att klimatförändringarna har gjort att bränderna blir värre. Videon blev granskade av den oberoende gruppen Climate Feedback som ansåg att videon var ”vilseledande” och syftade på att påståendet ”skogsbränder orsakas av dålig skötsel, inte av klimatförändringar” var det som var vilseledande i videon. Problemet var att Stossel aldrig uttryck sig så och därför blev faktagranskarens censur helt felaktig.

Läs mer på nyadagbladet.se, Facebook medger att faktagranskning handlar om åsikter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här