Myndigheterna på ö-gruppen Vanuatu i Stilla havet beslutade att sluta införa västerländsk mat i ett försök att motverka framtida potentiella hälsoproblem. Det är inte nödvändigt att äta importerad mat när det redan finns så mycket ekologiskt odlad lokal mat på våra öar, resonerade ledningen på ön.

Vanuatu är ett land i södra delen av Stilla havet. Invånarna tillhör många olika folkgrupper, som har sina egna språk och traditioner. Ekonomin växer, men Vanuatu anses fortfarande som ett av världens minst utvecklade länder.

Jordbruket är basen i ekonomin och en majoritet av befolkningen är anställd i den sektorn. Även om större delen av produktionen går till det egna hushållet, bidrar de flesta också till produktion för försäljning. Den viktigaste exportvaran är copra, torkat kokosnötkött som odlas på plantager.

Torba-provinsen som är den nordligaste ö-gruppen och som har en befolkning på knappt 10,000 invånare, främst bönder, antog 2017 målet att införa en lagstiftning att inom två-tre år förbjuda all importerad mat. Målet är att bli en helt organisk region år 2020. Under mellanperioden har ställen som serverar turister blivit skyldiga att erbjuda gästerna mat endast av lokalproducerade råvaror.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här