I filmer på YouTube, som enligt uppgift har återfunnits i en mobiltelefon från en stupad rebell, syns män iförda gasmasker avfyra ett antal raketer som uppvisar stora likheter med raketer som enligt FN:s rapport användes i angreppen med nervgas utanför Damaskus den 21 augusti. Bilden till höger visar en raket från en av filmerna på YouTube sekunderna innan den avfyras. Bilden till vänster visar en del av en raket som FN:s inspektörer har påträffat i en av de angripna förorterna.

Omkring midnatt svensk tid natten mellan den 16 och 17 september laddades tre korta filmklipp upp på YouTube. Enligt personen som laddat upp filmerna kommer de från en mobiltelefon som påträffats i fickan på en syrisk rebell som dödats av kurdiska gerillasoldater.

”15 september. Kurdiska peshmerga dödade tre syriska terrorister på gränsen. De hittade mobiltelefon i ficka. Film med nattlig bombning där. Terrorister på filmen bär gasmasker. Filmen togs 21 augusti. En terrorist kallar det operation Storm”, skriver användaren ”salem khai” på YouTube.

På filmerna syns ett antal män, iförda gasmasker och pannband med arabisk text, avfyra en artillerigranat och tre raketer. Över artilleripjäsens eldrör hänger ett tygstycke med islams trosbekännelse: ”Det finns ingen gud utom Allah och Muhammed är hans profet”. På andra ställen i filmerna skymtar texten ”Liwa al-Islam” förbi.

Liwa al-Islam är en av flera rebellgrupper i Syrien som är verksamma i al-Ghouta – det område utanför Damaskus där angrepp med kemiska stridsmedel ägde rum på flera orter mellan klockan 03.00 och 05.00 den 21 augusti.

– Onsdag 21 augusti 2013. Operation al-Reeh al-Sarsar av Liwa al-Islam. Siktar mot al-Assad regimens styrkor i Al-Qaboun. Allahu Akbar, säger kameramannen i den först uppladdade filmen. Han talar arabiska med syrisk dialekt.

Syrian terrorists.August 21 Part1

Några sekunder senare avfyrar hans gasmaskförsedda kamrater vad som troligen är en rysktillverkad artilleripjäs av typen D-30.

Al-Qaboun är en stadsdel i Damaskus östra utkanter där det länge pågått strider mellan regeringsstyrkor och rebeller. Al-Reeh al-Sarsar betyder ”den kalla, starka vinden” och kommer från en berättelse i Koranen där Allah sände en vind för att utplåna ett folk som straff för att de ägnat sig åt avgudadyrkan.

UR FILMEN: Bilden till vänster visar hur männen står iförda gasmasker i ett moln av krutrök sekunderna efter att ha avfyrat en rysktillverkad artilleripjäs. På bilden till höger avfyras en raket som uppvisar stora likheter med dem som användes i kemangreppen utanför Damaskus den 21 augusti.

I de två filmer som laddades upp några minuter senare avfyrar ett antal män med gasmasker, sannolikt samma personer som i den första filmen, sammanlagt tre raketer från en ramp.

– Al-Assads Shabiha i Al-Qaboun. Onsdag 21 augusti 2013. Missilen Ababil, säger mannen i den andra filmen strax innan en raket avfyras.

Syrian terrorists.August 21 Part2

– [Ohörbart] al-Assad, området Jobar. Missilen Ababil. Onsdag 21 augusti 2013, säger han i den tredje filmen. Därefter avfyras två raketer.

Syrian terrorists.August 21 Part3

”Shabiha”, som nämns i filmen, är regeringstrogna paramilitära styrkor, men ordet används ibland som en allmänt nedsättande term för personer som stöder Syriens president Bahsar al-Assad. Jobar är en stadsdel belägen omedelbart söder om Al-Qaboun och ett av de områden där angrepp med kemiska stridsmedel uppges ha ägt rum den 21 augusti. Liksom i Al-Qaboun har rebeller och regeringstrogna styrkor länge varit involverade i gatustrider i Jobar.

”Ababil” var, enligt Koranen, ett slags fåglar som skyddade Mekka genom att från luften släppa stenar på en fientlig här med elefanter som var på väg att angripa staden.

Mycket pekar på att filmerna visar en del av det angrepp med kemiska stridsmedel som ägde rum utanför Damaskus:

* Filmerna uppges vara tagna den 21 augusti – samma dag som angreppen ägde rum.
* Männen i filmerna bär gasmasker.
* Raketerna i filmerna uppvisar slående likheter med raketer som * FN har påträffat på flera platser där angrepp med kemiska stridsmedel har ägt rum den 21 augusti.
* Området Jobar, som nämns i filmen, var enligt uppgift en av de platser som angreps med kemiska stridsmedel.
* Både begreppet Ababil, som i filmen uppges vara namnet på raketerna som avfyras, och operationens namn ”Al-Reeh Al-Sarsar”, är enligt den arabiska tolk som Fria Tider har anlitat väl lämpade för att beteckna företeelser som har med kemiska vapen att göra. I det ena fallet, Ababil, handlar det om fåglar som dödar islams fiender från luften. Och i det andra, Al-Reeh Al-Sarsar, är det frågan om en vind som Allah sänder för att utplåna ett ogudaktigt folk.

Källa: friatider.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här