Forbes – Wifi farligare för barn än man tidigare trott

5
21842
mobilbarn
shutterstock_186838517 flicka surfplatta”Kommer vi att (med sorg) om femtio eller hundra år se tillbaka på hur wifi och mobiltelefoner orsakade den största hälsokatastrofen i mänsklighetens historia?”
Citatet publiceras i den välkända amerikanska affärstidskriften Forbes och artikelförfattaren Robert J. Szczerba är direktör vid ett konsultbolag inom teknik och innovation och teknologie doktor i datavetenskap.

Strålning, bly och DDT

De flesta föräldrar skulle bli oroade om deras barn utsattes för betydande nivåer av bly, kloroform, bensinavgaser eller bekämpningsmedlet DDT. Internationella Cancerforskningsinstitutet IARC, en del av WHO, bedömer dessa och mer än 250 andra ämnen som klass 2B, möjligen cancerframkallande för människor. Ett nytt ämne på den listan är radiofrekvent strålning (RF/EMF), skriver Szczerba och nämner mobiltelefoner och wifi-uppkopplade datorer som exempel på produkter som sänder ut de högsta nivåerna av sådan strålning.

Barn särskilt utsatta

Robert J. Szczerba hänvisar till en ny vetenskaplig analys som drar slutsatsen att barn är mer känsliga för strålningen från trådlös teknik än vad många ansett hittills. Barn och ungdomar är utsatta för betydande hälsorisker från utrustning som sänder ut mikrovågsstrålning:

  • Barn absorberar mer mikrovågsstrålning än vuxna
  • Foster är ännu mer känsliga än barn. Därför bör gravida kvinnor undvika att exponera fostret för mikrovågsstrålning
  • Barn och foster absorberar mer mikrovågsstrålning eftersom deras kroppar är mindre, deras skallben tunnare och deras hjärnor absorberar mer strålning

Läs hela orginalartikeln på Strålskyddsstiftelsen.se

Artikelförfattare: Mona Nilsson