Hälsoprofessionella är fortsatt delade över den bästa metoden för att hantera typ 2-diabetes. Dock visade forskning från Australiens National Health and Medical Research Council (NH&MRC) att den bästa metoden är en diet som innefattar låga kolhydrater, högt protein och höga omättade fetter.

Docent Grant Brinkworth, en ledande forskningsvetenskapare vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), sade att forskningsresultaten är banbrytande. Den mest fantastiska fördelen med lågkolhydratkosten var minskningen av medicinnivåer, med några studiedeltagare som helt upphörde med sin medicinering.

”Denna forskning visar att traditionella kosthållningsmetoder för att hantera typ 2-diabetes kan vara föråldrade,” sade han. ”Vi behöver verkligen se över de nuvarande kostriktlinjerna om vi är seriösa med att använda den senaste vetenskapliga bevisningen för att minska sjukdomens påverkan.”

Forskningen var ett samarbete mellan CSIRO, University of Adelaide, Flinders University och University of South Australia, med ett träningsprogram som gjordes i partnerskap med lokala fitnesscenter.

Campbell Thompson, professor från Adelaide University, sade att det fanns andra insikter angående de kliniska resultaten av studien. Han sade att lågkolhydratkosten visade större förbättringar i blodkolesterolprofilen.

Kolhydrater, protein och fett är bland de huvudsakliga makronäringsämnena som kroppen behöver. Dock, till skillnad från kolhydrater och protein, höjer inte fett direkt blodsockernivåerna, oavsett om vi har diabetes eller inte. Fett är fortfarande nödvändigt för kroppen för att få energi, hålla håret och huden hälsosamma, och till och med hjälpa celler att fungera korrekt.

Fett kan hittas i olika livsmedel och mejeriprodukter. Goda fetter har använts för att beskriva omättade fetter som finns i oljig fisk, avokado och nötter. Även om etiketterna goda och dåliga fetter förenklar dessa termer, är forskningen om vilka fetter som är bra eller dåliga fortfarande omdiskuterad.

Den fettfattiga metoden för typ 2-diabetes har starkt rekommenderats. Dock kräver lågfettdieter ofta stora mängder kolhydrater i kosten, vilket leder till överproduktion av insulin.

Omättat fett från nötter och avokado hjälper till att öka nivåerna av det goda kolesterolet, vilket är nyckeln till att hjälpa till att avlägsna dåligt kolesterol från läkta artärväggar till levern, och därmed förhindra att dåligt kolesterol blockerar artärerna.

Typ 2-diabetes bland de största globala hälsoutmaningarna
Fetma förblir en av de stora riskfaktorerna för typ 2-diabetes. Med tanke på ökningen av fetma och stillasittande livsstilar verkar det som att världen står inför ett anfall av sjukdomen.

I Australien uppskattas 800 000 vuxna ha typ 2-diabetes, många av dem är odiagnostiserade. Baserat på resultaten från studien kan implementeringen av ett livsstilsprogram som inkorporerar denna effektiva diet med lågt kolhydratinnehåll, högt protein och höga omättade fetter spara Australien omkring 200 miljoner AU-dollar (131,7 miljoner dollar) årligen genom minskning av utgifterna för diabetesrelaterad medicinering.

Skapandet av en korrekt måltidsplan för typ 2-diabetiker bör inkludera komplexa kolhydrater som brunt ris, fullkorn, havregryn och frukter med lågt glykemiskt index. Den bör också inkludera bönor, grönsaker och linser.

Typ 2-diabetiker bör undvika enkla kolhydrater som processat socker, pasta, vitt bröd, mjöl, kakor och bakverk.

Fetter har inte mycket direkt effekt på blodsockret. Dock kan de vara användbara för att sakta ner upptaget av kolhydrater.

Protein ger energi med liten effekt på blodsockret, håller det stabilt och hjälper till med sockersug. Proteinfyllda livsmedel inkluderar bönor, baljväxter, ägg, skaldjur, mejeriprodukter, magert kött och fjäderfä.

Chiafrön, vildlax, kanel och linser är bland de ”supermatvaror” som rekommenderas för personer med typ 2-diabetes. En hälsosam måltidsplan inkluderar gott om grönsaker och begränsad processad mat.

naturalnews.com, Forskare: Typ 2-diabetes kan hanteras med en lågkolhydratkost i kombination med högt protein och höga omättade fetter

1 KOMMENTAR

  1. Citat: ”Typ 2-diabetiker bör undvika enkla kolhydrater som processat socker, pasta, vitt bröd, mjöl, kakor och bakverk.”

    I likhet med resten av jordens befolkning då alltså.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här