Gurkmeja och svartpeppar är anmärkningsvärda för sina fristående hälsofördelar. Men när de kombineras blir denna dynamiska duo en kraftfull helande källa.
Gurkmeja (Curcuma longa) har betydande mängder av växtföreningen curcumin. Detta fyto-kemikalium är en stark antioxidant som också kan bekämpa inflammation, bakterier och svampar. Men denna ljusgula krydda har en nackdel – kroppen kan inte absorbera den väl, med de flesta mängder curcumin elimineras.
Under tiden är svartpeppar (Piper nigrum) rik på piperin, en bioaktiv förening som ger denna krydda dess signaturstyrka. Piperin liknar alkaloiden capsaicin, som finns i chilipulver och cayennepeppar. Detta fyto-kemikalium har visat sig hjälpa till att hantera illamående, huvudvärk, dålig matsmältning och inflammation.
Men piperins mest anmärkningsvärda egenskap ligger i dess förmåga att förbättra kroppens absorption av curcumin. Att tillsätta svartpeppar till gurkmeja kan mildra dålig absorption av curcumin i blodomloppet. Enligt forskning förbättrar tillsats av C. longa med P. nigrum kroppens upptag av curcumin avsevärt.
En studie publicerad i tidskriften Planta Medica utvecklade detta. Forskare från Indien undersökte hur curcumin ensamt och piperin-curcumin tillsammans absorberades i både djur- och människomodeller. Enligt studien ökade tillsatsen av 20 milligram piperin till två gram curcumin absorptionen av den senare avsevärt.
Hos råttor som fick både piperin och curcumin ökade biotillgängligheten av den senare med så mycket som 154 procent. Samtidigt ökade biotillgängligheten av curcumin hos mänskliga deltagare med 2 000 procent när den kompletterades med piperin.
Det finns två rådande teorier som förklarar detta fenomen, enligt två separata studier. Den första teorin beskrevs i en studie publicerad i Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. Enligt artikeln kan piperin underlätta passage av curcumin genom tarmväggen in i blodomloppet.
Samtidigt föreslog en studie från februari 1986 i Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics att piperin kan hämma leverns nedbrytning av curcumin. Detta leder i sin tur till en ökning av mängden curcumin som når blodomloppet, vilket översätts till hälsofördelar.
Hur man bäst njuter av de otroliga hälsofördelarna med gurkmeja och svartpeppar