Krama ur maximal hälsoeffekt ur en kopp genom att fylla den med naturmedlet grönt te (Camellia sinensis). Grönt te har varit känt sedan flera 100 år som en välgörande dryck, men det är först under senare år som forskare börjat förstå varför det gröna teet är så bra. Här listas sex goda skäl till att dricka det dagligen.

1. Minska risken för högt blodtryck
En kinesisk studie publicerad i Archives of Internal Medicine (Ncbi.nlm.nih.gov) visar att ett regelbundet intag av grönt te sänker blodtrycket. I studien fick deltagarna dricka 1,2 deciliter eller mer per dag under minst ett år. Symptom på högt blodtryck minskade då med hela 46%. Försökspersoner som drack mer än 6 deciliter/dag minskade risken med 65%. Ingen svag effekt alltså.

2. Grönt te sänker kolesterolet
Även om kolesterolet blir allt mer ansett som ett icke ofarligt naturligt och högst nödvändigt fett för hjärna och nervsystem (KI: Kolesterol nödvändigt för hjärnan) finns det ändå skäl att nämna att intag av det naturmedicinska gröna téet minskar det totala kolesterolet och LDL-kolesterolnivåer i blodet, enligt en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition (Ncbi.nlm.nih.gov). Studier visar att vissa kolesterol kan vara kopplad till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Studien i American Journal of Clinical Nutrition visar att grönt te inte påverkar HDL-kolesterol som av vissa anses vara ett ”bra” kolesterol (HDL) till skillnad från ett påstått ”dåligt” kolesterol (LDL).

Lä mer på newsvoice.se