Nu är det klart att ett återinförande av bankdelningslagen Glass-Steagall är med i valplattformarna för båda de stora partierna i det amerikanska valet i november i år. Både Republikanerna och Demokraterna sätter regleringen av Wall Street främst i finansavsnitten i sina respektive partiplattformar.

Den 18 juli sa Paul Manafort, presidentkandidat Donald Trumps kampanjchef på en presskonferens:

– Vi kräver även ett återinförande av Glass-Steagall, vilket kommer skapa spärrar för vad storbanker kan göra.

Med detta påminns man om att Wall Street faktiskt ses som fienden nummer ett hemma i USA. Det innebär även att partierna pekar på det enorma misslyckandet av Obamas så kallade finansreform med lagen Dodd-Frank. Partierna har ett starkt stöd för att återgå till Glass-Steagall i både befolkningen och i etablerade politiska kretsar på både nationell och lokal med tvärpolitiska motioner om detta i båda kamrarna i Kongressen sedan flera år.

Striden om Glass-Steagall var mest dramatisk i det demokratiska partiet. Presidentkandidat Hillary Clinton har hela tiden varit emot och den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders använde Glass-Steagall som sin profilfråga. På ett möte med Demokratiska partiets Plattformskommitté den 9-10 juli vann delegater från Bernie Sanders grupp striden mot Clintonanhängarna i ett otroligt polariserat möte.

Under titeln ”Sektion 3: Kämpa för ekonomisk rättvisa och mot ojämlikhet”, står det nu i den mest relevanta delen: ”Demokraterna kommer inte tveka att använda och utvidga de nuvarande befogenheterna, såväl som att förstärka regleringar för att minska eller bryta upp finansinstitutioner, när det anses nödvändigt att skydda allmänheten och garantera finansiell stabilitet. Detta inkluderar nya befogenheter att ta itu med riskfyllda skuggbanksaktiviteter. Banker borde inte ha möjligheten att spela med skattebetalarnas insättningar eller utgöra en risk för samhället. Demokraterna stödjer många olika tillvägagångssätt för att förhindra detta, vilket även inkluderar en uppdaterad modern version av Glass-Steagall samt att kunna bryta upp finansiella institutioner som anses ’för stora att gå under’ och utgör en systemrisk för stabiliteten i vår ekonomi.”

Sanders delegater segrade på den viktigaste punkten om återinförande av Glass-Steagall och fick ett visst genomslag i programmet. I många frågor fick de däremot se sig som besegrade. Mycket av striden under mötet handlade handelsavtalet TPP. De som var emot handelsavtalet röstades ned med liten marginal, likadant hände med förslaget mot utvinning av skifferolja med frackingmetoden (på svenska hydraulisk spräckning).

Beslutet att stöda Glass-Steagall var enhälligt och det var efter det som Bernie Sanders drog tillbaka sin kandidatur och stödde Clinton.

Se nedanstående länkar för mer information och uttalanden:

Wall Street Journal

The Hill

Läs mer på svenska om bankdelningslagen Glass-Steagall här: http://larouche.se/gs

Originaltext: larouche.se

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här