Stephanie Seneff, Ph.D., senior forskare vid Massachusetts Institute of Technology, har publicerat en bok med titeln Toxic Legacy: How the Weedkiller Glyphosate Is Destroying Our Health and the Environment” – utan tvekan den bästa bok som någonsin skrivits om glyfosat, den aktiva ingrediensen i Roundup och många andra giftiga herbicider.

I denna bok, som hon arbetade med i ett decennium av kärlek och engagemang, förklarar Seneff hur och varför glyfosat utgör ett existentiellt hot mot mänskligheten och varför det är så viktigt att undvika det om du bryr dig om din hälsa och din familjs välmående.

”Det har varit ett årtionde av att lära mig allt jag kunde om glyfosat,” säger Seneff.

”När jag först hörde talas om det släppte jag i princip allt annat jag höll på med, för jag var så säker på att jag hade hittat svaret på autismepidemin. Det var det jag letade efter. År 2012 hörde jag en två timmar lång föreläsning av Don Huber, och den förändrade mitt fokus helt.”

”Jag förstod redan symptomen på autism, en mycket komplex sjukdom – många problem med tarmen och mineralobalanser – och allt föll på plats efter hans föreläsning. Över en natt började jag frossa i alla forskningsartiklar jag kunde hitta.”

”Strax efter det hittade jag Séralinis artikel, som ännu inte hade dragits tillbaka vid den tidpunkten. Den publicerades senare på nytt, artikeln av Séralini, en fransk toxikolog som visade att mycket låga doser av glyfosat under en råttas livstid kunde orsaka stor skada.”

”Han påpekade att efter tre månader såg allt bra ut, så det är en långsam förgiftning. Detta är en sak jag betonar i min bok.”

”Glyfosat är subtilt, och det är verkligen ett stort problem eftersom människor inte [ser kopplingen]. Vi har diabetes, fetma, autism, Alzheimers. Listan är lång, med alla problem som rör tarmen.”

”Mikroberna störs i hög grad av den kroniska förgiftningen med glyfosat, och tarmen blir sedan en central utgångspunkt för många sjukdomar, inklusive neurologiska sjukdomar och artrit. Så man ser den störning som sker i tarmen, och glyfosat kan orsaka exakt de saker vi ser.”

Glyfosatföroreningar i vanliga produkter
Innan hon fördjupade sig i glyfosat ägnade Seneff fem år åt att fokusera på de potentiella toxiciteterna hos vacciner. Hon tror fortfarande att vacciner kan spela en roll i de kroniska sjukdomar vi ser, inklusive autism.

Glyfosat kan dock faktiskt spela en mer betydande roll. Seneff anser att det bidrar till och förvärrar skador orsakade av vacciner, delvis eftersom det binder mycket effektivt till aluminium som används som adjuvans i vissa vacciner. Det binder sannolikt också starkt till många andra giftiga metaller.

Teorin är att metaller, när de är bundna till glyfosatmolekyler, lättare kan penetrera olika barriärer i din kropp. Detta beror på att glyfosat gör dessa barriärer, såsom din tarmbarriär och blod-hjärnbarriär, mer porösa.

Och när läckande tarm eller läckande hjärna utvecklas, transporteras de giftiga metallerna över tillsammans med glyfosatet.

Intressant nog har Anthony Samsel, en forskare inom folkhälsa, och Zen Honeycutt, grundare och chef för Moms Across America, oberoende hittat glyfosatföroreningar i levande virusvacciner som inte innehåller aluminiumadjuvans.

Seneff misstänker att glyfosat också kan vara en förorening i många läkemedel, särskilt läkemedel som tillverkas genom genetisk modifiering av E. coli eller jäst. De har också hittat glyfosat i tamponger, som då kan absorberas genom livmoderslemhinnan.

Seneff hypoteserar också att eftersom glyfosat finns i många vegetabiliska fetter, såsom raps- och sojabönolja, kan studier som jämför fettens hälsoeffekter vara missvisande eftersom de aldrig tar hänsyn till effekterna av glyfosat.

Intressant nog, även om glyfosat inte är fettlösligt, kan det ändå tränga in i fetter (och finns i de nämnda vegetabiliska oljorna).

Samsel misstänker att glyfosat fungerar som en fosfatanalog eftersom det har en fosfonatenhet, och fetter har fosfater (fosfolipider). Detta är något han undersöker just nu, så med tiden kanske vi får veta mer om den mekanismen.

Glyfosat och ökningen av celiaki
I sin bok beskriver Stephanie Seneff den dramatiska ökningen av glyfosatanvändning sedan dess introduktion på 1970-talet. Uppskattningar tyder på att det appliceras ett halvt kilo glyfosat i USA varje år för varje man, kvinna och barn i landet, vilket är en häpnadsväckande mängd.

Det räcker inte ens att köpa produkter som inte är genetiskt modifierade (icke-GMO), eftersom många icke-GMO-produkter har visat sig innehålla några av de högsta nivåerna av glyfosat.

Havre, vete, korn och baljväxter som kikärtor och linser tenderar att ha mycket höga halter av glyfosat eftersom dessa grödor besprutas med glyfosat precis innan skörd som ett torkmedel för att påskynda torkningsprocessen.

”Jag tror att det är orsaken till epidemin av celiaki,” säger Seneff.

”Samsel och jag skrev en artikel om det. Vi visade att det finns en stark korrelation mellan ökningen av celiaki över tid och ökningen av glyfosatanvändning på vete, specifikt på vete. Det stämmer mycket bättre med vete än med andra grödor, vilket är logiskt eftersom vete är källan till celiaki.”

En fallstudie av en amerikansk kvinna som försökte begå självmord genom att dricka glyfosat avslöjar några av kemikalies effekter. Hon utvecklade en förlamad tarm, och detta kan mycket väl vara vad som händer hos många människor, fast i mindre skala.

I huvudsak är människors tarmar delvis ”förlamade” av glyfosatet i kosten, vilket leder till bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO).

Bakterier börjar frodas i övre delen av tarmen eftersom peristaltiken inte fungerar som den ska, vilket gör att matrester fastnar.

Glyfosat har också visat sig ackumuleras i hjärnan, och djurstudier visar att det orsakar neuro-excitotoxicitet på grund av ett överskott av glutamat i hjärnan. Detta, säger Seneff, är ”absolut kopplat till autism.”

I sin bok diskuterar Seneff också vikten av svavel för optimal hälsa, hur svavelbrist är kopplad till autism och hur glyfosat kan orsaka svavelbrist.

Hur glyfosat påverkar din tarm och autoimmunitet
En del av det som gör glyfosat så giftigt är dess mycket effektiva egenskap som metallkelator. Det binder metaller och mineraler extremt väl.

Till exempel är glyfosat en miljon gånger mer effektivt på att kelera aluminium än etylendiamintetraättiksyra (EDTA), ett kelateringsmedel som används vid behandling av tungmetallförgiftning.

Detta stör i sin tur dina tarmmikrober eftersom det gör mineraler otillgängliga för dem. Dina tarmmikrober behöver mineraler eftersom deras enzymer är beroende av dem för att fungera korrekt.

Glyfosat stör också shikimatvägen, både i växter och mikrober, och gynnsamma mikrober är särskilt känsliga för glyfosat.

När lactobacillus-bakterier dör i tarmen försämras din förmåga att bryta ner gluten och kasein (mjölkprotein), eftersom denna bakterie bär på flera enzymer som din kropp saknar, vilka är specialiserade på att bryta ner prolin, en aminosyra som finns i gluten och kasein. Detta kan i sin tur så småningom leda till autoimmuna problem.

Seneff förklarar:

”Vi har alla dessa allergier mot gluten och kasein idag, alla dessa olika födoämnesintoleranser, och jag tror att det beror på att lactobacillus-bakterierna dör ut. De kan inte längre stödja nedbrytningen av dessa proteiner. Då stannar proteinet kvar, peptidsekvensen, och det är det som orsakar en immunreaktion.”

”Då kan du få en autoimmun attack genom molekylär härmning – antikroppen känner felaktigt igen ett mänskligt protein eftersom det ser ut som den del av gluten som kroppen har blivit känslig för, så de attackerar ett mänskligt protein istället.”

Glyfosat gör skadliga fetter ännu farligare
Intressant nog kan glyfosat också bidra till skador orsakade av omega-6-fettet linolsyra. Linolsyra metaboliseras till arakidonsyra, som sedan metaboliseras till en endogen cannabinoid som lindrar smärta. Enzymet som utför denna omvandling är cytochrome P450-enzymet, vilket störs av glyfosat.

Seneff misstänker att arakidonsyra istället omdirigeras via enzymer som omvandlar arakidonsyra till extremt immunogena produkter, såsom leukotriener, som fungerar som signalmolekyler som utlöser en inflammatorisk respons.

En generisk term för dessa signalmolekyler är eikosanoider.

Hon förklarar:

”Leukotriener får med rätta skulden för att orsaka all kronisk smärta vi ser – reumatoid artrit, led- och bensmärta och kanske till och med problem med hjärnan, som huvudvärk.”

”All smärta vi upplever som är kopplad till inflammation kan vara en konsekvens av att cytochrome P450-enzymen blockerar förmågan att omvandla arakidonsyra till den endogena cannabinoiden. Istället omdirigeras den mot dessa signalmolekyler som orsakar all denna skada.”

Dessutom, när linolsyra oxideras, omvandlas den till mycket giftiga fria radikaler som 4HNE, vilket orsakar direkt oxidativ stress och skador på cellmembran, mitokondrier, stamceller och DNA.

I dina mitokondrier uppstår sedan en återkopplingsslinga som orsakar avstängning av ditt energimetabolismsystem, vilket resulterar i en ökning av fettvävnad. Översättning: Överdriven linolsyra leder till ansamling av bukfett.

Glyfosat är ett biologiskt toxin
Glyfosats påverkan på shikimatvägen är en nyckelmekanism genom vilken glyfosat orsakar biologisk skada hos människor. Den mänskliga kroppen har inte denna väg – en faktor som Monsanto har använt för att argumentera för glyfosats säkerhet. Men mikroberna i din kropp har den.

Forskning har visat att över hälften av mikroberna i din tarm, i genomsnitt, har shikimatvägen och därför kan förintas av glyfosat.

Dessa inkluderar Lactobacillus och Bifidobacteria, som använder shikimatvägen för att producera de aromatiska aminosyrorna tryptofan, tyrosin och fenylalanin. Dessa är viktiga kodande aminosyror som ingår i alla kroppens proteiner.

De är absolut nödvändiga för proteinuppbyggnad, och din kropp måste förlita sig på din kost och dina tarmmikrober för att producera tillräckliga mängder av dessa aminosyror, eftersom kroppen inte kan producera dem på något annat sätt.

När dina tarmmikrober skadas kan det leda till en brist på tryptofan, tyrosin och fenylalanin. Dessa aminosyror är också förstadier till många andra viktiga biologiskt aktiva molekyler. Till exempel är tryptofan ett förstadium till melatonin och serotonin. Tyrosin är ett förstadium till sköldkörtelhormon, dopamin och adrenalin.

”Dessa är alla extremt viktiga hormoner som styr hjärnans funktion och reglerar beteende och humör,” säger Seneff.

”Brist på serotonin är kopplat till depression, och vi har en epidemi av depression. Så jag tror att det finns en direkt koppling där. Dessutom kommer vissa av B-vitaminerna från shikimatvägen, inklusive tiamin (B1), riboflavin (B2) och niacin (B3). …”

”Du behöver tiamin för att stärka ditt immunsystem. Om du inte har mycket tiamin kommer du inte att kunna skapa ett hälsosamt immunsvar. Det är därför det är en del av sepsisprotokoll. Om du förstör det genom glyfosatexponering, som stör shikimatvägen i din tarmflora, har du ett enormt problem.”

Glycin kan hjälpa till att motverka negativa effekter av glyfosat
Ett enkelt sätt att minska glyfosatbelastningen är att ta ett glycintillskott. Som Seneff förklarar påverkar glyfosat shikimatvägen genom att störa ett enzym som kallas EPSP-syntas.

Detta enzym binder till en molekyl som kallas fosfoenolpyruvat. ”Fosfo” i namnet står för fosfat.

Vid den plats där EPSP-syntas binder till fosfoenolpyruvat finns en glycinmolekyl. Glycinet är högt bevarat i enzymet. Om det glycinet ersätts med alanin, en mycket liknande aminosyra, blir EPSP-syntasenzymet helt okänsligt för glyfosat.

”Det är svart eller vitt — antingen finns det ett glycin där, vilket gör enzymet otroligt känsligt för glyfosat, eller så finns det alanin, vilket gör det helt okänsligt,” säger Seneff.

Det är så jordbruksforskare skapar glyfosatresistenta GMO-grödor. De byter ut glycinmolekylen mot alanin, vilket gör växten immun mot glyfosat.

När glyfosat kommer in i kroppen kan det ersätta glycinmolekylen. Även om det är likt (”gly” i glyfosat står för glycin), är det inte identiskt och fungerar inte på samma sätt som glycin.

Denna ersättning orsakar en mängd problem.

Genom att ta ett glycintillskott kan du motverka denna kedja av händelser genom att säkerställa att det finns tillräckligt med glycin för att fylla glycinets platser.

Som Seneff noterar: ”Om det finns mycket glycin är det mycket mindre sannolikt att glyfosat tas upp.”

Hon fortsätter:

”Jag hade funderat på att glyfosat liknar glycin och visste att det var en glycinanalog som påverkar platser där glycin binder. Glycin fungerar som en neurotransmittor. Glyfosat förstör det. Jag tänkte: ’Jag undrar om det kan ta plats i proteinet istället för glycin?'”

”Min bok handlar faktiskt om idén att glyfosat ersätter glycin i vissa proteiner. Det finns en specifik algoritm för var detta kan hända, och du kan visa experimentellt att dessa proteiner undertrycks av glyfosat.”

En viktig aspekt är att glyfosat undertrycker glukos-6-fosfatdehydrogenas (G6PD), ett mycket viktigt enzym i röda blodkroppar som upprätthåller nikotinamidadenindinukleotidfosfat (NADPH) i sin reducerade form.

Om du har låga nivåer av NADPH ökar risken för kroniska sjukdomar, eftersom din förmåga att återställa antioxidanter är nedsatt. Detta är ytterligare en mekanism genom vilken glyfosat bidrar till olika sjukdomstillstånd.

Glyfosats påverkan på kollagen
Ännu ett protein med högt innehåll av glycin är kollagen, det primära proteinet i kroppens bindväv. Kollagen utgör ungefär en fjärdedel av kroppens totala proteiner. På grund av förekomsten av glycin har glyfosat förmågan att påverka kollagen negativt.

”Jag är övertygad om att glyfosat förstör kollagen,” säger Seneff.

”Kollagen har en vacker trippelhelixstruktur, som ger det unika egenskaper som draghållfasthet och flexibilitet för att hålla vatten.

”Kollagen har långa, långa sekvenser som kallas GXY, GXY, GXY, där varje tredje aminosyra är ett glycin. Dessa glyciner kopplas ihop för att bilda den trippelhelixen.”

”Det finns personer som har mutationer i dessa glycin som orsakar led- och bensjukdomar, och jag tror att glyfosat orsakar samma sak. Ehlers-Danlos syndrom är kopplat till glycinmutationer i kollagen, och det har skett en ökning av förekomsten av detta syndrom på senare tid.”

”Självklart är det också många fler människor som genomgår höftledsoperationer, och det finns problem med rygg, ryggsmärtor, axeloperationer, samt problem med knän och fötter. Alla dessa olika problem med lederna, misstänker jag, orsakas av felveckat kollagen som glyfosat förstör.”

Glyfosats påverkan på ditt kärlsystem
Ett annat verkningsmekanism involverar undertryckandet av kväveoxid (NO), främst genom undertryckande av endotelial kväveoxidsyntas (eNOS), vilket är en av tre sätt som kroppen producerar NO på. eNOS är nära besläktat med cytokrom P450-enzymer, vilka, som tidigare nämnts, förintas av glyfosat.

”Kväveoxid samarbetar med svaveldioxid för att kontrollera blodets viskositet,” förklarar Seneff.

”NO omvandlas till nitrat … Och svaveldioxid omvandlas till sulfat … Nitrat är ett chaotrop, och sulfat är ett kosmotrop. Kosmotroper är mycket intressanta molekyler som styr blodets viskositet. Det handlar om vattenstrukturering, det som Gerald Pollack talar om.”

”Kosmotroper gör att vattenstrukturen blir mer som en gel, medan chaotroper gör det mer som en vätska, flytande. Dessa två motverkar varandra för att upprätthålla rätt blodviskositet medan andra processer pågår.”

”Om du har många lipidpartiklar i blodet blir det mer visköst, så du måste göra det mindre visköst genom att tillföra NO.”

”Så det finns en fram-och-tillbaka-dynamik mellan NO och svaveldioxid som regleras av eNOS. Detta är en teori jag har, och den är mycket logisk. Jag har fortsatt att samla bevis som stödjer den.”

”Om glyfosat förstör eNOS, då förstör det blodets förmåga att upprätthålla sin korrekta viskositet, vilket betyder att blodet kan bli för tunt. Du kan drabbas av blödningar. Det kan också bli för tjockt, vilket hindrar cirkulationen, och då riskerar du blodproppar.”

Mer information
En positiv nyhet är att Mexiko förbjuder glyfosat och kommer att fasa ut det helt till 2024. Det finns farhågor om att Mexiko också kan börja förbjuda amerikanska importer som visar sig vara kontaminerade med glyfosat, vilket faktiskt skulle gynna alla genom att belysa problemet.

Även om den ultimata lösningen är att förbjuda användningen av glyfosat globalt, är en viktig strategi för att skydda din egen hälsa under tiden att köpa certifierad ekologisk eller biodynamisk mat.

Glyfosat är inte tillåtet inom ekologiskt jordbruk, och även om kontaminering skulle ske, är nivåerna betydligt lägre än i konventionellt odlade livsmedel.

Seneff rekommenderar också att äta en kost rik på svavel, eftersom svavel är avgörande för metabolismens och immunsystemets hälsa. ”Jag tror att svavelbrist är en drivkraft bakom vissa av våra hälsoproblem,” säger hon.

Överväg också att ta ett glycintillskott för att motverka och driva ut eventuellt glyfosat som du kan ha blivit utsatt för. ”Glycin är inte särskilt dyrt och det är mycket säkert, så det är enkelt att ta som ett tillskott, och jag tror att det definitivt kan hjälpa,” säger Seneff.

Andra hälsofrämjande vanor inkluderar att äta mycket fermenterade livsmedel och få optimala mängder av vitamin D och K2. Som Seneff påpekar påverkas din vitamin D-konvertering också negativt av glyfosat.

Som vanligt när man pratar med Seneff, som är fenomenalt påläst, täcker vi många fler detaljer i denna intervju än vad jag har sammanfattat här – inklusive miljöeffekter och åtgärder för att påskynda saneringen av jord och vatten – så jag uppmuntrar dig att lyssna på intervjun i sin helhet.

För att lära dig mer om glyfosat, se till att skaffa en kopia av ”Toxic Legacy” Det är utan tvekan den bästa boken hittills om detta skadliga toxin som berövar människor världen över deras hälsa och livskvalitet.

childrenshealthdefense.org, Glyfosat är giftigt – Så här förstör det din hälsa

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här