Gurkmeja: Roten till allt gott

gurkmeja

Rotar du runt i kryddhyllan i köket, hittar du garanterat något som hjälper mot småkrämpor i vardagen. Men hittar du gurkmeja i sortimentet, då har du universalhjälpmedlet som slår knockout på det mesta, som cancer, fetma, värk.

Gurkmeja har varit omtalat för sina antiinflammatoriska egenskaper i årtionden. Nu visar det sig att den effektiva örten har flera viktiga och beskyddande egenskaper, till exempel mot fetma och cancer. Forskning från Cork Cancer Research Center, visar att curcumin (de aktiva färgämnena i gurkmeja) förstör enskilda cancerceller. Dessutom bidrar curcuminet till att cancercellerna börjar förstöra sig själva.


En av anledningarna till att forskare för några år sedan började intressera sig för gurkmeja, var att de upptäckte en signifikant lägre förekomst av vissa cancertyper i Indien.


I synnerhet bröstcancer, koloncancer och prostatacancer. En västerländsk man har tjugo gånger större risk att utveckla prostatacancer än en indier. Örten har också visat en lovande effekt på HPV-viruset som leder till livmoderhalscancer.

Läs mer på tv-helse.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here