Rotar du runt i kryddhyllan i köket, hittar du garanterat något som hjälper mot småkrämpor i vardagen. Men hittar du gurkmeja i sortimentet, då har du universalhjälpmedlet som slår knockout på det mesta, som cancer, fetma, värk.

Gurkmeja har varit omtalat för sina antiinflammatoriska egenskaper i årtionden. Nu visar det sig att den effektiva örten har flera viktiga och beskyddande egenskaper, till exempel mot fetma och cancer. Forskning från Cork Cancer Research Center, visar att curcumin (de aktiva färgämnena i gurkmeja) förstör enskilda cancerceller. Dessutom bidrar curcuminet till att cancercellerna börjar förstöra sig själva.


En av anledningarna till att forskare för några år sedan började intressera sig för gurkmeja, var att de upptäckte en signifikant lägre förekomst av vissa cancertyper i Indien.


I synnerhet bröstcancer, koloncancer och prostatacancer. En västerländsk man har tjugo gånger större risk att utveckla prostatacancer än en indier. Örten har också visat en lovande effekt på HPV-viruset som leder till livmoderhalscancer.

Hjälper mot ”värk” överallt

Ska man räkna upp allt som curcumin hjälper mot, kommer den här artikeln bli väldigt lång. Under de senaste 20 åren har nästan 5000 studier och undersökningar på gurkmeja publicerats.

Dr Allan Fjelstrup anser att det är legitimt att prata högt om effekterna av de sjukdomar som lägger beslag på mesta av hälsobudgeten. Det vill säga cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och reumatiska sjukdomar.

”Eftersom curcumin har en hämmande effekt på enzymet cyclooxygenase-2, fungerar det mycket bra mot ’diffus och oförklarlig värk’ som speciellt kvinnor drabbas av. Enzymet är densamma som finns i kortisonhaltiga läkemedel som används för att minska och hämma inflammationer i musklerna – men med betydande risk för biverkningar [kortison]. Det har nyligen kommit varningar om en rad skrämmande biverkningar av NSAIDs, så tack och lov för gurkmeja”, säger läkaren entusiastiskt.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här