I det svenska samhället splittras familjer, förhållanden och relationer extra mycket under samma perioder varje år. I augusti månad är skilsmässoansökningarna högre än någon annan gång under året. Under jul och nyår toppar statistiken över våld i hemmen och larmcentralens telefon blir nerringd av personer som i hemmets trygga vrå blivit utsatta för både det ena och det andra. I båda dessa fall är det oftast barn inblandande och de är de riktiga förlorarna i tragiska och traumatiserande händelser och upplevelser. Anledningarna till att både skilsmässor och våld i hemmen ökar specifikt under dessa perioder är såklart många, dock är överhängande problematik ökat alkoholintag under just de här tiderna ett grundläggande problem. Och alla vet vi ju, att alkohol är den stora boven när det kommer till att familjer splittras och barn får uppleva sådant som barn inte ska behöva uppleva.

Det märkliga är att vi lever i ett samhälle som påstås vilja arbeta med att just främja befolkningens välmående och öka medvetenheten kring alkoholmissbruk och hur bland annat barn far illa i missbruksproblematik.

Och på grund av det empatifulla och omhändertagande samhälle vi lever i, är det just därför vi nu i dagarna får nya restriktioner för hur vi får röra oss på våra gator och torg, hur många personer vi får vara i ett umgänge, hur restauranger ska bordsplacera sina gäster, hur vi ska maskera oss i kollektivtrafiken och hur viktigt det är med kemiskt framställda substanser för så kallad flockimmunitet. Allt i hälsofrämjande arbete för medborgarnas välmående och bästa. För våra makthavare bryr sig ju om oss!

Samma makthavare som bestämmer hur vår frihet i samhället ser ut bestämmer även att det är kulturellt och socialt accepterat att dricka sig full under vissa dagar i veckan och speciellt lite extra under särskilda högtider och dessutom har monopol på försäljningen av alkohol i landet, samt normaliserat det faktum att tobak och nikotin får säljas helt fritt till alla över 18 år. Världens mest beroendeframkallande drog som inte tillför något annat än sjukdom och dödsfall samt orsakar enormt mycket lidande för nära och kära. Att dessa två beroendeframkallande och ohälsosamma produkter säljs helt öppet och även rent indirekt uppmuntras till användning av våra makthavare som säger sig bry sig om vår hälsa är för mig väldigt förbryllande.

Vad som förbryllar mig ännu mer är att andra produkter som inte är vare sig beroendeframkallande, ohälsosamma eller olämpliga förbjuds till höger och vänster – allt från olika typer av naturliga läkemedelsörter till alternativa tillskott och vitaminer. Någonting som gemena man bör få avgöra fungerar eller ej när det kommer till hälsofrämjande arbete, så länge det inte är direkt farligt eller utgör en risk. Makthavare som säger sig bry sig om befolkningens hälsa borde väl rimligen i så fall förbjuda exempelvis alkohol och tobak men tillåta en hög halt av vitaminer i tillskott för att främja individers välmående och ge dem de verktyg som finns?

Eller går deras hälsofrämjande arbete endast ut på att hjälpa befolkningen genom social distansering, frihetsberövande, brist på syre, frisk luft och solljus samt injicering av kemiska substanser? Om man tror att detta är för kollektivets bästa borde man nog se över hur man ser på hälsa och välmående.

Det psykiska välmåendet hos befolkningen runt om i landet har det senaste året körts i bott. Människor isoleras i sina bostäder och vem vet vad som försiggår inom hemmets fyra väggar. Barnen är återigen de riktiga förlorarna i dessa tider. Snart spelar det ingen roll om det är augusti eller jul och nyår. I och med att den psykiska ohälsan ökar, ökar även våldet och alkoholkonsumtionen hos människor.

Så om du tror att landets makthavare bryr sig om din hälsa genom att försöka separera dig från dina medmänniskor, begränsa ditt syreintag, minska dina fysiska aktiviteter och hetsa dig till att spruta in kemiska substanser i din kropp medan de rycker på axlarna och ser åt andra hållet när du står med en cigarett i handen och en ölburk i den andra – tänk igen.

Martin Nilsson

SKARPT Hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här