Avslöjande i interna e-postmeddelanden visar hur Monsantos ägare Bayer AG och lobbyorganisationen CropLife America har samarbetat med amerikanska tjänstemän, i syfte att pressa Mexiko att överge ett förbud mot det cancerframkallande ogräsmedlet glyfosat, den viktigaste ingrediensen i Monsantos ogräsmedel Roundup.

Sedan början av 2020 har Bayer gjort sitt yttersta för att skydda exporten av glyfosat till Mexiko. Detta samtidigt som företaget har förhandlat om förlikning på cirka 11 miljarder dollar i rättsförhandlingar. Bayer har dragits till domstol av personer i USA som säger att de utvecklat Non-Hodgkin-lymfom, på grund av exponering för glyfosatbaserade produkter.

Trots ihärdiga försök att ändra beslutet, har företaget inte varit nämnvärt framgångsrikt. Den mexikanska presidenten, Andrés Manuel López Obrador, har gett lantbrukarna fram till 2024 att sluta använda kemikalien. Ett slutgiltigt dekret som offentliggjordes den 31 december 2020 innebär också en utfasning av plantering och konsumtion av genetiskt modifierad majs, i och med att majs oftast är besprutad med glyfosat och därför lämnar rester av bekämpningsmedlet i färdiga livsmedel.

Läs mer på newsvoice.se, Monsanto samarbetar med amerikanska tjänstemän – pressar Mexiko att avskaffa förbud av glyfosat

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här