Jag blir ofta lite konfunderad över hur vi politiskt medvetna ofta skapar en situation där vi blir en motkultur mot nästan allt. Det känns lite som den där gamla gaggiga tanten som varnade sina barnbarn om hur farligt det var att lyssna på Elvis på grammofonspelaren. Redan då var hon klart övertygad om att detta moraliska förfall skulle leda ungdomen in i en dekadens utan like. Ser vi på facit såhär i efterhand kan man ju säga att hon hade rätt, eller hade hon? Frågan är vad som var orsaken till förfallet? Var det tekniken bakom grammofonspelaren, Elvis vilda benrörelser eller någonting helt annat?

Oavsett hur man vänder och vrider på det kan vi ju se att det inte hjälpt att försöka begränsa utvecklingen. Sura tanter har klagat på både radio och tv. Mammor har försökt att censurera våld och sex. Men hur gick det? Idag kan barn som just lärt sig säga sitt första ord, genom Google hitta exakt vad som helst utan några problem. Teknik i sig går inte att hindra – censur och kontroll av innehåll som strategi fungerar inte heller.

Vi i vakenrörelsen är ofta mot det mesta. Övervakning, strålning, medicin-industrin, massmedia, politik, AI. Listan kan göras lång. Men som så många har sagt tidigare är inte lösningen att vi ska bli grottmänniskor igen. Vi måste hitta en syntes av de olika rösterna och skapa en positiv kraft framåt som inte fördömer andra, inte ens våra meningsmotståndare. Vi behöver skapa en helt ny kultur av empati och se hela samhället som någonting som vi är delaktiga i och inte försöka att separera oss från det och skapa en alternativ verkligen utanför. Hur kan vi hjälpa samhället att laga de systematiska brister som finns där? Vi kan inte sträva bakåt, vi måste gå medströms och istället för att vara en motkultur, bli en stödkultur. Allt det vi ser har någonstans en vacker längtan som de vill uttrycka. Någonstans i alla fall. Att ha empati med alla människor som är fast i ekorrhjulet. Att ha empati för alla som försöker att kontrollera sin omgivning. Se vad de försöker att åstadkomma och hjälpa alla att nå sina mål, utan att de förslavar sin omgivning eller sig själva.

De absolut flesta människor vill bara ha pengar så att de kan köpa sig någonting fint. De längtar efter ett snällt ord från någon, eller ett like på deras senaste foto från semestern där de visar upp sig för vänner. Det är denna typ av människor som utgör majoriteten av befolkningen. De har ingen tid eller lust att engagera sig i annat än det som är direkt kopplat till deras egna välmående. De är inte heller intresserade av politiska konspirationer. Men i grund och botten är det dessa människor som måste engageras för att skapa opinion. Det är dessa människor som vi som rörelse måste skapa en relation till och erbjuda en enkel och tydlig möjlighet som lockar dem till att stödja oss.

Vi kan inte vinna över folk till vår sida genom att fördöma allt som de tror på och som de känner till. Det är lönlöst. Istället måste vi spela med i det politiska spelet och hitta ställen som vi kan gå medströms men samtidigt sätta kilar i hjulet på maktelitens planer. Vi måste lära oss att följa energierna och hitta rätt form för att nå ut.

Makteliten säljer in sitt budskap genom att försöka vinna människans empati. Egentligen önskar de total kontroll, men utåt sätt så ska de stödja utsatta grupper, skapa fred, lösa klimatkriser och allt möjligt annat bra. Mycket av de idéer som förs fram i FN Agenda 2030 är till synes ganska bra. Bli av med svält, inkluderande demokratiska processer mm. När vi kritiserar FN eller Röda korset eller någon annan av maktelitens front-organisationer så ser de flesta på och undrar vad vi har emot fred och frihet. Men många av dessa organisationer skapades som någonting bra. De har en vision, som en gång lyste klart. Kan vi se denna ursprungliga vision och hjälpa den tillbaka?

Jag anser att vi, istället för att gå emot deras agenda, bör använda deras propaganda mot dem själva. Tänk om vi arbetade för att skapa ett FN som faktiskt skulle skapa fred och frihet. Tänk om vi går in och stödjer deras projekt helhjärtat? Istället för att påstå att de är onda och försöker lura oss så går vi in och hjälper dem. Då kan vi inte lysas ut som fienden till ”demokratin” längre. Vi blir på så sätt i vanliga människors syn en del av den officiella lösningen.

Så frågan är egentligen inte om världen kommer att ha en världsordning styrd under FN. Frågan är om hur världsordningen i sig kommer att styras. Jag är övertygad att ett system som FN skulle kunna fungera om vi hindrar alla sätt som makteliten försöker kontrollera beslutsprocesser och handplocka sina företrädare. Hur kan vi göra FN mer representativt? Där har jag tänkt på lösningar som förtroende-nätverk eller fraktala organisationer, där människor är aktiva i att utse personer med högt förtroende som får vara de som överser alla råd i FN och rapporterar tillbaka om någonting inte stämmer. FN och EU ger redan ut massor med bidrag och arbetar med att skapa processer som gör beslutsprocesser mer inkluderande och demokratiska. Problemet med dessa projekt är att de allt som ofta endast vill skapa en bild av att folk får vara med och på så sätt skapa en falsk bild av demokrati. Men genom att belysa detta och ”hjälpa dem” på traven så skulle vi kunna skapa en organisation som stödjer FN att minska korruption och svågerpolitik genom en stöttande fraktal förtroendeorganisation som överser beslutsprocesser.

Frågan är inte heller om vi kommer att ha AI som har exakt koll på allt som du gör. Frågan är vem som har tillgång till den data som ditt AI analyserar. Det är smidigt att kunna hitta intressanta affärer i din närhet, få förslag på bra musik som man troligen gillar och massor av andra saker som AI kan ge. Det enda som inte är kul med det är att samma information används av makteliten för att censurera dina flöden och spionera på alla som inte följer med på deras planer. Detta skulle kunna lösas till viss del genom att skapa öppna plattformar som inte ägs av något företag eller drivs av vinst. Om du sedan kan lagra all din data lokalt och att du själv beslutar vilket AI som får gå och rota där. Du har full insyn i vilken data som analyseras och kan själv ha en övervaknings-AI som informerar dig om någon app snokar på konstiga ställen. Sedan har vi en annan intressant detalj med just övervakning. Borde vi inte kunna sälja in att alla som jobbar inom FN och andra viktiga organisationer ska vara övervakade så att vi kan ha koll på dem? Intressant tanke.

Jag har länge lekt med tanken att vi ska skapa positiva versioner av allt som vi ser blivit utnyttjat av makten. Istället för att gå emot dem skapar vi förbättrade versioner. Istället för att bli anti-feministisk så skapar vi vaken-feminism, där vi tar allvar i hur kvinnor blivit förtryckta och samtidigt visar på hur vi kan hitta balans i våra olika könsroller. Vi skapar en vaken-vänster som ser hur kapitalet och den ägande klassen utnyttjar arbetare och planeten men som fokuserar på att klass-kriget är mellan 99% av världsbefolkningen och makteliten. Vi skapar en vaken-nationalism som visar på vikten med lokal självbestämmande, traditioner, trygghet och igenkännande med respekt för allas kulturer. Och kanske skapar vi ett vaken-FN där vi bygger en sann demokratisk världsordning som kan hjälpa människor att göra kloka beslut med AI utan tvång eller hot.

Det var lite tankar som jag hade. Kanske finns det några guldkorn att ta vara påi mina funderingar. Vad tror du?

Mikael Cromsjö
Vaken.se
vakenmanifestet.se

Higher World Order

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här