När den berömde journalisten John Pilger träffade Julian Assange första gången så frågade han varför Assange hade startat WikiLeaks. ”Öppenhet och ansvarsskyldighet är moraliska frågor som måste vara kärnan i det offentliga livet och journalistiken”, svarade Assange. Pilger hade aldrig hört en förläggare eller en redaktör åberopa moral på det här sättet: ”Assange anser att journalister är agenter för människor, inte för makt”, berättar Pilger, ”att vi, folket, har rätt att få veta om de mörkaste hemligheterna hos dem som påstår sig agera i vårt namn. Om de mäktiga ljuger för oss har vi rätt att få veta. Om de säger en sak privat och motsatsen offentligt har vi rätt att få veta. Om de konspirerar mot oss, som Bush och Blair gjorde över Irak, och låtsas vara demokrater, har vi rätt att få veta.”

Pilger avslöjar att en topphemlig rapport från USA:s utrikesdepartement år 2008 i detalj beskrev hur USA skulle starta en förtalskampanj mot Assange som skulle leda till ”exponering och straffrättsligt åtal”. Målet var att tysta och kriminalisera WikiLeaks och Assange. ”Sida efter sida avslöjade ett kommande krig mot en enda människa och själva principen om yttrandefrihet och tankefrihet och demokrati. De imperialistiska chocktrupperna skulle vara de som kallade sig själva journalister: mainstreammedias så kallade stjärnjournalister, särskilt de ”liberaler” som mäter och patrullerar gränserna för dissidenter.”

Pilger fortsätter:

”Jag har varit reporter i mer än 50 år och jag har aldrig sett en sådan smutskampanj: det konstgjorda karaktärsmordet på en man som vägrade att gå med i klubben: som trodde att journalistik var en tjänst för allmänheten, aldrig för de på toppen.” Assange satte sina förföljare på skam”, säger Pilger. ”Han levererade scoop efter scoop. Han avslöjade bedrägligheterna om kriget som främjats av media och den mordiska karaktären i Amerikas krig, diktatorernas korruption och ondskan i Guantanamo. Han tvingade oss i väst att titta i spegeln. Han avslöjade de officiella sanningsberättarna i medierna som medarbetare: de jag skulle kalla Vichy-journalister. Ingen av dessa bedragare trodde på Assange när han varnade för att hans liv var i fara: att ”sexskandalen” i Sverige var en komplott och att ett amerikanskt helveteshål var det ultimata målet. Och han hade rätt och rätt igen.”

Och vidare:

Utlämningsförhandlingen i London den här veckan är den sista akten i en angloamerikansk kampanj för att begrava Julian Assange. Det är inte en regelrätt process. Det handlar om ren hämnd. Den amerikanska anklagelsen är tydligt riggad, en påvisbar bluff. Hittills har utfrågningarna påmint om dess stalinistiska motsvarigheter under kalla kriget” … Det sägs att vad som än händer med Julian Assange under de närmaste tre veckorna kommer att minska om inte förstöra pressfriheten i väst. Men vilken press? The Guardian? BBC, New York Times, Jeff Bezos Washington Post? Nej, journalisterna i dessa organisationer kan andas fritt. Judastyperna på Guardian som flörtade med Julian, utnyttjade sitt renommé, gjorde sin grej och förrådde honom, har inget att frukta. De är säkra eftersom de behövs. Pressfriheten vilar nu hos de få hederliga undantagen, dissidenterna på internet som inte tillhör någon klubb, som varken är rika eller vunnit något pulitzerpris, men producerar fin, olydig, moralisk journalistik – de som Julian Assange.”

Av: Michael Delavante, Journalisten John Pilger om Julian Assange

Källa: theirishsentinel.com