ChatGPT och andra relaterade artificiella intelligens (AI)-program har blivit så ”skickliga” på att utföra olika uppgifter att multinationella företag som Google, Amazon, IBM och andra planerar att ersätta mänskliga arbetsuppgifter med AI-robotar.

Följande 10 jobb, mestadels inom kontorsarbete, är nu i riskzonen på grund av hotet från AI:

1) Teknikjobb (t.ex. kodare, datorprogrammerare)

Även om det ännu inte är helt möjligt kan teknikjobb som kodning och programmering snart fyllas av AI-robotar som experter säger blir alltmer kapabla att utföra detta arbete eftersom AI-program som ChatGPT redan visar skicklighet i sifferhantering.

2) Mediejobb (t.ex. reklam, teknisk skrivning)

Innehållsskapande i allmänhet kan en dag produceras av AI, med befintliga AI-program som visar löfte i sin förmåga att läsa, skriva och förstå textbaserade data.

”Att analysera och tolka stora mängder språkbaserad data och information är en färdighet som du kan förvänta dig att generativa AI-teknologier kommer att utveckla”, kommenterade Anu Madgavkar, partner på McKinsey Global Institute.

3) Jobb inom juridiken (t.ex. paralegals, juridiska assistenter)

Informationsrelaterade jobb inom juridik är också hotade eftersom AI-program utvecklas. Paralegals och juridiska assistenter som hanterar stora mängder information för att översätta den till något mer lättsmält via en juridisk sammanfattning eller åsikt står inför ökad konkurrens från AI-program som kan göra samma sak.

4) Marknadsundersökningsanalytiker

Uppgifterna att samla in data och identifiera trender för marknadsundersökningsanalytiker är ett annat område där AI sägs utmärka sig på grund av sin förmåga att översätta information på kommando.

5) Lärare

Studenter över hela landet använder redan program som ChatGPT för att fuska på sina läxor, och de lärare som identifierar detta står inför möjligheten att bli ersatta av AI-program också.

”Trots att det har buggar och felaktigheter i kunskapen, kan detta lätt förbättras”, sa Pengcheng Shi, biträdande dekan på institutionen för dator- och informationsteknik vid Rochester Institute of Technology, och påpekade att ChatGPT kan lätt undervisa i klasser redan.

”I grund och botten behöver du bara träna ChatGPT”.

(Relaterat: Samtidigt som han kritiserar Microsoft för att utveckla sin egen AI som Skynet i verkligheten för att kontrollera ”varje aspekt” av mänskligt liv, gör miljardären och elbilskungen Elon Musk samma sak med sina företag.)

6) Finansjobb

Den numeriska data som behandlas av finansanalytiker och personliga finansiella rådgivare är lätt genomförbar av till och med befintliga AI-teknologier, för att inte tala om de senaste och bästa AI-programmen som ännu inte har kommit.

7) Handlare

Detsamma gäller för handlare, som för närvarande utför uppgifter som enkelt kan utföras av datorer.

”På en investeringsbank anställs folk från college, och spenderar två, tre år på att arbeta som robotar och göra Excel-modellering – du kan få AI att göra det”, kommenterade Shi ytterligare.

8) Grafiska designers

Sent förra året talade tre professorer om ett AI-verktyg som heter DALL-E som kan generera bilder på sekunder, jämfört med veckor eller till och med månader som det skulle ta för en mänsklig grafisk designer att producera samma bilder.

9) Redovisare

Även intellektuellt arbete riskerar att tas över av AI, inklusive revisorer och till och med advokater – det beror på hur långt tekniken går när det gäller att fånga nyanserna i detta typ av arbete.

10) Kundserviceagenter

Alla som har använt ChatGPT även en gång vet att verktyget på många sätt är som att ha att göra med en mänsklig kundtjänstagent som tränats på robotliknande sätt att hantera kunder. Kan det vara så att ChatGPT och andra liknande program kommer att ersätta mänskliga uppgifter inom kundservice?

naturalnews.com, GPT Kolla in de tio högst rankade yrkesrollerna som AI förväntas ersätta

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här