Den 5 september 2014 försvarar forskaren Emmelie Björklund sin avhandling om kroppens eget cannabis, endocannabinoider eller det endocannabinoida systemet. Rubriken är ”Endocannabinoidsystemet: En translationell studie från Achilles tendinos till cyklooxygenas”.

I avhandlingen har hon studerat kronisk smärta i hälsenan, ett tillstånd som idag är svårt att hitta en orsak till. Forskningen visade att halten

cannabinoidreceptorer var förändrat i den smärtande hälen, jämfört med den friska. Syftet med forskningen var att studera hur och vad som påverkar att endocannabinoiderna bryts ner. Genom att studera två kända nedbrytande enzymer, ville Emmelie Björklund hitta substanser som kan stoppa dessa för att uppnå läkande och symptomlindrande effekt. Det man kan konstatera är att vårt kroppsegna cannabis är kopplat till inflammation och smärta och har en viktig funktion som ännu är relativt outforskat.

Medicinsk cannabis är just nu ett hett ämne. I USA använder allt fler stater olika former av medicinsk cannabis för att lindra symptom och bota sjukdomar. Berättelsen om den 5 åriga flickan Charlotte Figi fick stor uppmärksamhet när den publicerades i den CNN-producerade dokumentärfilmen Weed 2013. Den beskriver ett mirakulöst tillfrisknande av en svårt sjuk flicka med 100-tals svåra epilepsianfall i veckan, till ett fåtal lindriga anfall efter att hon medicinerats med cannabisolja. Det extrakt som användes i Charlottes fall och som nu är på mångas läppar framställs utan den rusgivande substansen THC. Förespråkare menar att denna olja kan läka många olika sjukdomar.

En annan känd aktör är Rick Simpson, som även han gjort en dokumentärfilm, Run from the cure. I filmen beskrivs hur cannabisolja kan bota cancer.

Handledaren till forskaren Emmelie Björklund på Umeå Universitet heter Chris Fowler.

Forskning på Umeå Universitet presenteras:
http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/pa-jakt-efter-lakemedel-som-paverkar-kroppens-cannabis.cid238930

Avhandlingen digitalt publicerad:
http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:737043

Filmen Weed, a CNN Special Report by Dr. Sanjay Gupta:
https://www.youtube.com/watch?v=hrVXRZY1_x0

The Charlotte’s Web:
http://theroc.us/index.php

Rick Simpson:
http://phoenixtears.ca/

Filmen Run from the cure:

Mer om medicinsk cannabis:

http://www.cbsnews.com/news/charlottes-web-marijuana-a-hope-for-kids-with-seizures-despite-unproven-medical-benefits/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5843326

Cannabis, cannabinoids and cancer – the evidence so far

Originaltext: 2op.se