Idag har vi tillgång till att oändligt med information på ett sätt som vi inte hade för, säg, bara några årtionden sedan. Det är i alla fall så man säger när det kommer till internet och smartphones. Att vi alla numera går omkring med uppslagsverk i bakfickan större delen av tiden. Du har säkert även hört ordspråket ”Kunskap är makt” och att de som besitter mest kunskap vidare då bör vara den som bestämmer, styr, vägleder eller influerar resten av världen.

Styr eller influerar, ett vägskäl och tankesätt du själv får begrunda över hur du ser på saken.

Vad samhällets invånare idag behöver sätta sig ner och begrunda är om huruvida man kan läsa den musik som spelas eller om man kan höra den. För här kommer ett andra vägskäl. Du som valde att se att den med kunskap som en som styr kommer tyvärr inte till det här vägskälet. Du kan sluta läsa och scrolla vidare i din social media app och låtsas som att du fortfarande har koll på saker och ting.

Tillbaka till musiken: kan du läsa eller höra den?

Du som kan läsa musiken som spelas i vår värld, komponerad av olika influerare och makthavare, du har koll på ekonomi och nyheter om pandemier och virus, krig och den påhittade UFO-kontakten som snart ska kablas ut. Du vet allt om månlandningen, formen på jorden, och kan rabbla källor åt höger åt vänster samtidigt som du pekfingrar åt världens sovande befolkning och undrar när de ska vakna upp och se alla dessa lögner som du själv ser klart och tydligt överallt. Du hyllar de man ska hylla och tävlar med andra om att du innehar mer kunskap än ”de andra” och därmed har du dessutom större rätt att uttala dig på ett totalt intelligensbefriat sätt, utan att ta hänsyn till andra människors känslor. Du stannar aldrig upp och inser att din syn på världen faktiskt kanske inte är sann för alla de andra människor som står där bredvid dig i kön till kassan på ICA. Fast det är klart, varför skulle du visa hänsyn till dessa? För det är ju du som sitter på kunskapen, och precis som alla vet så är ju kunskap makt.

Detta uttryck är dock myntat av de människor du föraktar och som du tyvärr tycker styr världen. Som tur är kan ju du som tillhör den här gruppen inte höra musiken, utan bara läsa den, vilket ju medför att du egentligen aldrig kommer kunna ta illa upp eftersom du inte riktigt kan ta er till den riktiga kunskapen som finns. Ungefär som om universum skulle fungera på ett visst sätt bara för att skydda dig, hade man kunnat tro om man är lagd åt sådant trams.

Vidare finns det en liten grupp människor som har kunskapen till att faktiskt höra musiken som spelas. Som förstår att kunskap inte är makt. Som även insett att all information som finns där ute på internet faktiskt alltid har varit tillgänglig för alla människor i alla tider. Den har bara blockerats för att man har fokuserat på att läsa musiken istället för att höra den. Vi når den när vi lever på det sätt som vi är menade till att leva.

När vi inser att den med mest kunskap inte är bäst och inte besitter någon som helst makt, det är då vi inser att det inte är kunskapen som betyder någonting – utan vad vi gör av kunskapen. När vi börjar använda kunskap på det sätt som den är menad att användas på, oavsett hur lite eller mycket kunskap man besitter.

Det handlar om kvalitet, inte kvantitet, och det handlar om att du ska leva här i detta nu, och faktiskt aldrig någon annanstans, varken förut eller i framtiden – eller där borta, långt bortanför  horisonten eller hos grannen.

Du ska vara här, där du är nu, och fokusera på att faktiskt bara höra musiken som spelas.

:Martin:Nilsson.

SKARPTs hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här