Även om militären och vapentillverkarna jublar den här julen är det många i Sverige som inte är nöjda. Faktum är att landet sjunker djupare ner i fattigdom.

Svenska Stadsmissionen uppger att antalet barnfamiljer i behov av hjälp ökar kraftigt. De hjälper nu till med mat och annat – mer än under de senaste 30 åren.

– Jag var där under krisen på 1990-talet. Det vi ser nu påminner om upptakten till det. Jag är rädd att det kommer att bli mycket värre, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner.  Stadsmissionen finns i tio regioner och har en god överblick.

– När jag pratar med mina kollegor i andra hjälporganisationer och i kyrkan ger de samma bild, säger Wihlstrand.

Landstingen runt om i landet rapporterar också om en hemsk situation och de skriver: ”Individer har ett ökat behov av stöd på grund av prishöjningar; Fler riskerar ekonomisk utsatthet och påverkan på liv och hälsa”.

Sverige saknar dock tydlig statistik om fattigdom. Därför förstår ingen hur illa läget är.

EU och svenska vapentillverkare profiterar på kriget i Ukraina
Om du är en vapentillverkare är det här din säsong! Europeiska vapentillverkare gnuggar händerna när ryssar och ukrainare dödar varandra i ett blodbad. Och svensk vapenindustri får en stor portion av vinsten/beställningen. Saab tillverkar t.ex. allt från ubåtar till stridsflygplan och pansarvapen. Företagets vd Micael Johansson säger att han räknar med en fortsatt tillväxt fram till 2030 eftersom europeiska länder har så mycket pengar och inte vet vad de ska göra med dem.

– Förr hade många länder relativt lite pengar, men ganska mycket tid att fundera på vad de behövde. Nu är det precis tvärtom. De har relativt mycket pengar, men nästan ingen tid, eftersom de behöver bygga upp sina lager och förbättra sin motståndskraft, säger Johansson.

I år har Saab bland annat fått en order på två Global Eye spanings- och kommandoflygplan från Försvarsmakten, värd 7,3 miljarder kronor och ett kontrakt med Polen värt cirka 6,7 miljarder kronor. BAE System Hägglunds säger sig ha rekordordar.

– Vi har offerter på över 50 miljarder kronor, vilket saknar motstycke. Och vi har tagit order de senaste 24 månaderna på över 20 miljarder kronor, det är också rekord, säger vd Tommy Gustafsson-Rask.

Energikrisen utarmar Europa och gör USA rikare
För att hålla lamporna tända har enbart Tyskland spenderat 440 miljarder euro i år på oförutsedda utgifter och nödutgifter. Detta massiva utflöde av pengar beror på Ukraina-kriget och de anti-ryska sanktioner som har lett till en 90% minskning av den billiga ryska gasen vilken tidigare värmde europeiska hem och drev industrierna. Detta enligt en rapport från Reuters som publicerades den 16 december.

De 440 miljarder euro är den kumulativa summan av statliga räddningsaktioner för stora energiföretag, liksom insatser för att stödja landets energisystem och statligt stöd för att hjälpa medborgarna att täcka sina energiräkningar. Det finns inga uppgifter om den totala kostnaden för energikrisen för hela EU. Men experter är överens om att Europa utarmas och avindustrialiseras. Vem är vinnaren i denna energikris? USA som tjänar enormt mycket. Amerikanska energibolag säljer naturgas till EU till ungefär 10 gånger det pris som Ryssland använde för att sälja sin gas.

Vill Zelenskyj etniskt rensa östra Ukraina från de lokala ryssarna?
Nato- och Kiev-tjänstemän säger att de är fast beslutna att ta Donbass och Krim från rysk kontroll. Men helt frånvarande från deras planer är detaljer om vad som kommer att ske med den stora andel lokala ryska befolkningen i händelse av en seger. Omkring fyra miljoner människor bor i Donbass och Krim. De flesta av dem talar ryska som modersmål och identifierar sig som etniska ryssar.

Ryssland är ett land som dessa människor är bundna till genom blod, språk och kultur. De flesta är även ryska medborgare. Experter säger att om Zelensky erövrar Donbass och Krim, kommer vedergällningen mot lokalbefolkningen att vara hänsynslös. Det kan bli ett blodbad. Den ukrainska militären bombar och terroriserar redan nu dagligen urskillningslöst civila centra i rebellregionen Donbass. Dussintals civila dödas och skadas varje dag. Människorättsaktivister säger att detta är mycket oroande just för att Kiev ser människorna där som sina egna, eftersom det inte erkänner Donbass-regionerna som ryska. Hur mycket större blir slakten om Ukraina ”befriar” Donbass och Krim från ”rysk ockupation”?

Video producerad av MEC21 och ThessA i samarbete med vaken.se.

Stötta MEC21 via gofund.me eller buymeacoffee.com/MEC21

Låt dem äta tårta: Svenskarna sjunker djupare ner i fattigdom

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här