Makthavarna skyddar storbankerna

bank Manifestation Belgien Karen Hudes bankparasitmålet överklagas till Högsta domstolen

Schweiziska myndigheter, med Genèves distriktsåklagare Olivier Jornot i spetsen, har gjort razzia mot Europas största bank, HSBC:s schweiziska filial, i en pågående utredning om penningtvätt.

Brittiska skatte- och tullverket HMRC bemöter nu anklagelser om dess inblandning, nämligen underlåtenhet att åtgärda bankens oegentligheter.

HSBC:s dåliga rykte är välkänt, liksom det åtalsskydd de sedan decennier åtnjutit från högsta ort i amerikanska och brittiska regeringar. När det transatlantiska systemets konkurs nu blir allt svårare att förneka kan emellertid den odödlighet, som det moderna frälset, exempelvis HSBC, sedan urminnes åtnjutit, vara till ända. Utredningen av Obamas justitieministerkandidat Loretta Lynch är en bra början – republikaner i Senaten har skjutit omröstningen på framtiden då de vill utreda Lynchs roll i skandalen, att ingen på HSBC:s amerikanska filialer åtalades, fast banken hjälpt mexikanska brottssyndikat att gömma miljarder dollar i skatteparadis världen över.

I USA spekuleras nu om huruvida den schweiziska razzian och avslöjandena kan leda till att fallet med de mexikanska knarkmiljarderna tas upp på nytt. Loretta Lynch, då distriktsåklagare i östra New York, och amerikanska justitiedepartementet såg 2012 till att HSBC kom undan med böter på 1,9 miljarder.

Den före detta HSBC-anställde, John Cruz, som redan 2010 avslöjade penningtvätten till både departemantet för hemlandets säkerhet, skatteverket och pressen, berättar att varken Lynch eller någon annan från åklagarämbetet ens tog kontakt med honom angående avslöjandena. De förnekade till och med att de träffat Cruz’ advokat.

Avslöjandena har också läckts till franska, spanska och brittiska myndigheter.

HMRC har haft vetskap om HSBC:s assistans i skattefusk sedan 2010. Enligt brittiska Guardian den 10.2 har HMRC dokumenterat 1100 innehavare av olagliga konton men endast en har åtalats. Inte ens när HSBC:s vd Stephen Green skulle tas upp i överhuset gick HMRC ut med informationen om bankens brott.

Labour (underhuset) grillar nu HMRC:s ordförande Lin Homer, premiärminister Cameron och finansminister Georg Osbourne. Homer skyller på att ett avtal med Frankrike förbjöd HMRC att både använda fransk information i penningtvättsfall i brittiska domstolar samt att dela den med ekobrottsmyndighet och polis.

Frankrikes finansminister Michel Sapin förnekar; i en Le Monde-intetrvju den 13.2 säger han att sekretessavtalet endast gäller skatteplanering, inte rättsfall.

 

Originaltext: larouche.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here