Drömmer du om sol, värme och ett enklare liv? Det finns många anledningar att söka lyckan utanför Sverige, men det finns även många utmaningar. I den här artikeln kommer jag att berätta om våra erfarenheter från vår resa till Portugal.

Vi är en familj med två pojkar på 5 och 9 år som flyttade ifrån Sverige för snart 5 år sedan. Vi flyttade som många andra för att hitta lycka och frihet. Mörkret och den svenska mentaliteten fick oss att längta till solen och ett liv utanför systemet.

Många av de ”utvandrare” eller expater som vi träffat på vår resa har haft en utopisk dröm om att leva ett självförsörjande liv. De har köpt sig en bit mark och börjat lära sig hur man odlar sina grönsaker. Saken är den att även fast man lyckas vara helt självförsörjande på mat, vilket i sig själv är någonting de flesta inte lyckas med, så betyder inte det att man inte behöver pengar. Länder som Portugal är har inte samma typer av arbetsmöjligheter som Sverige och speciellt inte på landsbygden. Det betyder i praktiken att många blir tvungna att leva mycket fattigt med regelbundna resor tillbaka till sina hemländer för att skrapa ihop lite mer pengar. Om du funderar på att flytta ifrån Sverige så är det en av de viktigaste frågorna. Hur ska du försörja dig? Många pratar om att öppna en webbutik och sälja sina egna produkter eller ha kurser, men i praktiken är det inte så enkelt. Det bästa tror jag är om man lyckas etablera en inkomst redan innan man flyttar från Sverige. Jag ser mycket potential i att få igång en Internetbaserad verksamhet som man kan underhålla. Fördelen med att bo i ett land som Portugal är att kostnaderna att leva är ganska låga. Det gäller speciellt för vardagsartiklar som mat och bensin, men större saker som bilar, verktyg och maskiner är ofta dyrare än hemma.

Steg två blir att hitta en bit mark där man trivs. Jag har sett många långa listor med önskemål. Det ska vara söderläge, källvatten, flod och en stor vacker naturtomt. Att hitta denna perfekta tomten visar sig snabbt vara lättare sagt än gjort. Naturen är ofta exploaterad och de platser som har mycket vatten och grönska har även mycket jordbruksaktivitet och högre priser. När man letar efter en tomt så måste man första att det är mycket arbete med att ha mark. I dessa varma länder växer det något otroligt när det finns vatten. Portugiserna löser det genom att plöja all mark flera gånger om året för att det inte ska bli brandfara. Nu löser det dock inte problemet alls utan skapar endast ett torrare klimat och skogsbränderna härjar igenom hela somrarna i både Portugal och Spanien. Om du tänkte ta hand om din mark manuellt så betyder det massor av arbete. Att ta hand om en hektar mark (10000 m2) är ett heltidsarbete, och det är ett obetalt sådant. För att ha en trädgård och fruktträd så räcker det bra med att ha några tusen kvadratmeter.

Tanken med att ha stor mark baserar sig ofta på att det ska växa till sig till att bli ett community där alla hjälper till. Vår erfarenhet visar dock att de flesta inte lyckas få något community och blir istället beroende av att ta emot volontärer (woofare) för att ha möjlighet att ta hand om sin mark. Högsta sannolikheten är att du blir väldigt ensam om du köper en bit mark på den Portugisiska landsbygden. Kanske det finns några andra expater inom ett par mils radie med lite fester då och då, men det viktigaste är vilka människor man har i sin vardag. Landsbygden är avpopulerad, och det betyder det att det bara finns gamla människor kvar i byarna.

Du behöver även en hel del pengar för att slå dig ned utomlands. Priserna är ganska höga och för att hitta ett riktigt bra pris måste du hitta någon lokalt boende som inte försöker tjäna storkovan på rika utlänningar. Du kan räkna på att du behöver mellan 500-900 tusen kronor för att ha köpa en fin tomt med ett litet hus. Om du vill hitta någonting billigare så finns det möjlighet att köpa en bit mark med en ruin och bygga upp den, eller bo i en temporär byggnad som en yurta.

En annan sak att tänka på är hur du ska bo. Det typiska Portugisiska hemmet är i regel antingen ett stenhus, som är kallt och rått genom hela vintern, eller ett betonghus som är både kallt på vintern och hett på sommaren. Av de expater vi träffat så pratar de flesta om halmbalshus, jordskepp och allehanda ekobyggnader, men i praktiken så är det inte så lätt om man vill vara på rätt sida om lagen. Det finns en del som provar lyckan och bygger bäst de vill, men det betyder både en risk att du blir tvungen att riva allt samt att du inte kan räkna med att få tillbaka investeringarna vid eventuell försäljning.

Har du familj så kommer nästa utmaning. Hur ska du skola barnen? Av de vi träffat så vill många hemskola sina barn. Kanske var det det som fick dem att flytta ifrån sitt hemland till att börja med? Det är ganska enkelt att få hemskola i Portugal, men precis som i Sverige så är det även lätt att hamna i klister med socialen och jag har hört talats om flera som dragits in till rättegång på grund av att någonting inte varit helt i linje med systemets önskemål. Om du väljer att hemskola och lyckas med byråkratin så gäller det att verkligen få ihop en skolgång. I många fall så betyder hemskola mest att barnen stryker runt omkring hemma och är understimulerade. Om du istället väljer den statliga skolan så är det bara att hoppas att det ska fungera. Vi valde nyligen att testa den Portugisiska skolan efter några år av hemskolning. Vår erfarenhet av det var inte den bästa. Den lilla byskolan har bara har två klasser men fullt av problem. Barnen är bråkiga och taskiga mot varandra, de har med sig godis till skolan, får chokladdrycker till skollunchen och vegetarisk alternativ finns inte på menyn.

Man kan även prova att söka sig till ett redan etablerat community. Det finns dock inte många sådana i Portugal och vi har inte funnit så många när vi letar runt i övriga Europa heller. Jag tror att svårigheten mestadels ligger i att lyckas lösa de konflikter som uppstår när man delar gemensamma ytor. Vi är inte vana att leva i större grupper och problemen bubblar lätt upp och slutar ofta i att folk lämnar lika snabbt som de kommer. De communitys som faktiskt fungerar bra har en tendens att ha mycket strikta regler för hur man ska agera med kommunalt arbete och idéer om vad man får och inte får göra på sin egen kammare. För någon som sökt sig iväg från samhället för att hitta frihet så kan detta vara svårt att handskas med.

Det lättaste sätt att lyckas med att flytta utomlands kan vara att försöka göra det hela så enkelt som möjligt. Hitta ett område som redan har en ganska stor population av alternativa människor och kanske en alternativ skola. Du får då räkna med att hitta ett mindre boende med en mindre trädgård. Spanska sydkusten och Kanarieöarna är bra exempel på sådana platser. Du gör då ett avkall på den självförsörjande landsbygdsdrömmen, men kan istället få en fungerande vardag och fler möjligheter att skapa en inkomst.

Om du verkligen vill genomföra drömmen med självförsörjning så tror jag fortfarande att det går, men då är det en del förarbete som krävs. Först och främst så tror jag att man måste hitta ett litet gäng människor som verkligen är inställda på samma sak. Det skulle räcka om tre eller fyra familjer går ihop och bestämmer sig för att flytta tillsammans och köpa mark ihop eller nära varandra. Då kan ni alla hjälpa till att hemskola barnen tillsammans. Det är även bra att se om ni kan skapa ett eller flera företag tillsammans så att ni har en inkomst säkrad. Lösningen på problemen med konflikter som ofta drabbar communitys tror jag är att skapa en plats där alla har sin egen bit och där alla för sköta sig själva i så stor utsträckning som möjligt. Istället för att skapa ett community så kan ni skapa ett liten eko-kvarter. För att hitta mark i samma område så måste ni nöja er med någonting ganska enkelt. Det går ganska lätt att hitta små farmer på runt 5000 m² med en brun, olivträd och en liten stenruin på. Om ni letar efter riktiga bostadshus så är det lite mer arbete. De flesta bor i byarna och är bara på sin mark på helgerna. Det viktiga är att hitta en mark med bra förutsättningar för även om det inte finns fullt med fruktträd på marken från början så växer de ganska fort och det går faktiskt att skapa sitt eget paradis med lite arbete. Vatten är viktigt för trädgården, men även om ni inte har dricksvatten på tomten så kan ni lätt ta hem det finaste vattnet från närmaste källa.

Vi letar vidare efter att hitta den plats där vi kan slå oss till ro och längtar efter att se fler familjer som delar vår dröm. Vår resa har gett oss mycket utmaningar och mycket lärdom. Även om det har visat sig vara svårt så ger solen och värmen alltid nytt hopp. Vi hoppas att vi kan hjälpa alla som vill flytta söderut att blir bättre utrustade för de utmaningar som kommer. Om du är intresserad av att flytta ned så tveka inte att höra av er till oss så kanske vi kan hjälpa varandra.

Mycket Värme
Mikael Cromsjö
IT konsult och grundare av vaken.se
mikael.cromsjo@gmail.com

uniteawake.com

Funderar du på att lämna Sverige?

Fler artiklar från Mikael Cromsjö:
Att vakna upp betyder att gå bortom tomhet bortom form
Att vakna upp till lycka
Vem ska göra det om inte du? När ska du göra det om inte nu?
Det ser positivt ut

2 KOMMENTARER

  1. Najs! Jaaaa, passiva inkomster via internet. Jag har tänkt att ett sätt att göra detta är att på något sätt vara delaktig i att sköta om kryptovalutorna. Då kan vi bidra till att på sikt ersätta de gamla bankernas pengar med nya smarta snälla räntefria pengar! Lite klurigt att veta exakt vad man ska satsa på inom detta område, men det borde gå att hitta något bra och enkelt. Vore kul om någon har tips, jag letar också vakna folk som vill samarbeta om ett projekt inom detta område.

  2. Lol. Ett Globalistiskt ”kom igång” folkförflyttningsprojekt. Snacka om att lobba NWO i händerna ^^ Det är bara dom rullar in bulldozrarna och börjar plundra landet så fort folk har flyttat på sig eller blandats ut till den grad där man inte kan hävda någon rätt till landet längre.

    Heja vaken.se!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här