Så många som 20-30% av befolkningen har kroniska mag- och tarmproblem utan känd orsak. Dessa får ofta diagnosen ”irritable bowel syndrom” (IBS).

De flesta uppger överkänslighet mot mat som orsak till problemen. Det är oftast på bröd, mjölk och vissa frukter samt grönsaker som de flesta reagerar på. Många med IBS rapporterar att de också är känsliga för gluten och att symptomen minskar vid en glutenfri kosthållning. Detta stöds av forskning som visar att många med IBS blir bättre av att utesluta gluten (ett protein). 

Vad du äter och när du ska äta glutenfritt är lika viktigt som vad du inte äter. Ska du börja med glutenfri kost bör du se till att få i dig ett brett spektrum av näringsämnen. Här nedan finner du en översikt på vad du kan äta, vad du bör vara vaksam på och vad du bör undvika.

Läs mer på tv-helse.se, Mat och födoämnen som inte ger dig kroniska mag- och tarmproblem (IBS)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här