Matkjedjan ”Nature’s Food Patch” i Florida är angelägna om att leverera hälsosam, etisk och framför allt GMO-fria varor till sina kunder. Utöver att leverera varor, vill man även sprida information med broschyrer, föreläsningar och filmer om GMO och holistisk hälsa.

I USA drivs frågan om att införa en märkning av GMO-innehåll, men kampanjen får mycket motstånd från både bioteknikindustrin och livsmedelsindustrin.

I sin egen strävan för att kunna garantera GMO-fritt i butiken, beslutade ägaren till  Nature’s Food Patch att hyra in en forskare på heltid för att gå igenom varenda produkt i sortimentet.

”Vi skulle ringa varje tillverkare och be om detaljerad information om misstänkta ingredienser”, säger ägaren Laurie Powers-Shamone till nättidningen The Organic & Non-GMO Report.

I denna undersökning försvann massor av artiklar. Vissa populära gamla artiklar som nu upptäcktes innehålla GMO, fick märkningen GMO-innehåll. Nya produkter med GMO-innehåll refuserades direkt.

Genom denna efterforskning satte handlaren press på sina leverantörer. Kunde de inte svara på om produkterna innehöll GMO, förlorade de sin plats på hyllorna.
Beslutet om att anlita en GMO-forskare på heltid har enligt ägaren inneburit en ökad kundkrets och en efterfrågan på att starta upp fler butiker i USA.

Vilken matkedja antar utmaningen i Sverige? Vilka produkter skulle försvinna från hyllorna om man på djupet efterforskade misstänkt GMO-innehåll? Och skulle du mer medvetet välja matkedja, om det fanns en större skillnad i hur man hanterar GMO?

Läs originalartikeln från 2014 här:
http://www.non-gmoreport.com/articles/october-2014/natures-food-patch-invests-in-GMO-transparency.php

Uppmärksammat av Robyn O’Brien den 22 april 2015:
http://robynobrien.com/natures-food-patch-setting-the-bar-for-gmo-transparency/

Canal 2nd Opinion

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här