Nästan 200 kemikalier kopplade till bröstcancer används i vanliga livsmedelsförpackningar och plastbestick – och cirka två tredjedelar av dem kan tränga in i människokroppen, enligt författarna till en ny granskad studie.

Lindsey Parkinson, dataspecialist, vetenskaplig redaktör vid Food Packaging Forum och huvudförfattare till studien, berättade för The Defender att hon inte var förvånad över att hitta så många farliga kemikalier i material som kommer i kontakt med livsmedel.

Food Packaging Forum är en ideell organisation baserad i Schweiz som hjälper intressenter att ”fatta bättre beslut genom att tillämpa den senaste vetenskapen om kemikalier i livsmedelskontaktmaterial och om miljöpåverkan från livsmedelsförpackningar.”

”Det som förvånade mig,” sa Parkinson, ”var att av de 189 potentiella cancerframkallande ämnen för bröstvävnad som någonsin har upptäckts i livsmedelskontaktmaterial, har 121 – nästan två tredjedelar – upptäckts genom migrationsstudier.”

Det betyder att kemikalierna inte bara finns i förpackningarna, utan också visades kunna släppas ut i maten, förklarade hon.

Parkinson och hennes medförfattare, som också arbetar för Food Packaging Forum, publicerade sin rapport den 23:e september i Frontiers in Toxicology.

De uppmanade till förbättrad reglering för att konsumenter inte ska behöva oroa sig för att få i sig möjliga cancerframkallande ämnen när de köper förpackade livsmedel eller plastbestick.

Sedan 2020 har den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) kritiserats för att inte upprätthålla en vetenskapsbaserad policy som förhindrar att potentiellt farliga kemikalier läcker ut i människors mat.

På onsdag kommer myndigheten att hålla ett offentligt möte för att dela idéer om hur FDA:s process för att upptäcka kemikalier i livsmedel kan förbättras och för att ta emot feedback.

Dussintals möjliga cancerframkallande ämnen har upptäckts på marknader runt om i världen

För sin studie jämförde Parkinson och hennes medförfattare en lista med 921 ämnen som forskare vid Silent Spring Institute fastställde vara ”potentiella cancerframkallande ämnen för bröstvävnad” med Food Packaging Forums databas över kemikalier som är kända för att migrera in i livsmedel som de kommer i kontakt med.

Silent Spring Institute är en ideell organisation som studerar kopplingarna mellan miljökemikalier och bröstcancer.

De 921 ämnena hade en ”hög sannolikhet att bidra till utvecklingen av bröstcancer, baserat på direkta bevis för att inducera brösttumörer i djurmodeller, gentoxicitetstester som visade endokrin störning eller aktivering av andra hormonella signalvägar associerade med patogenesen för bröstcancer”, noterade författarna.

Av de 921 ämnena dök 189 (21 procent) upp i Food Packaging Forums databas över kemikalier som är kända för att migrera in i livsmedel.

Författarna undersökte sedan specifikt vilka kemikalier som förekom i migrationsstudier under 2020-2022, för att få en uppfattning om människors realistiska exponering.

De drog slutsatsen att 76 potentiella cancerframkallande ämnen för bröstvävnad hade upptäckts migrera från livsmedelskontaktmaterial ”sålda på marknader över hela världen, under realistiska användningsförhållanden.”

Dessa potentiella cancerframkallande ämnen upptäcktes på marknader i USA, Indien, Kina, Nigeria, Ghana, Spanien, Mexiko, Österrike, Kanada, Syrien, Polen, Iran, Malaysia, Danmark, Egypten, Turkiet, Grekland och Brasilien.

Ungefär 75 procent av de potentiellt skadliga kemikalierna hittades i plast. Andra hittades i papper och återvunna pappersprodukter, många av vilka använder lim eller klister.

”Så gott som alla materialgrupper innehöll några av dessa potentiella cancerframkallande ämnen — troligen eftersom plast är inbakat i beläggningar och foder på andra material,” sa Parkinson till The Defender.

Studieförfattaren Jane Muncke, Ph.D., verkställande direktör och chefsforskare vid Food Packaging Forum, sa till CNN: ”Att bli av med dessa kända eller misstänkta cancerframkallande ämnen i vår livsmedelsförsörjning är en enorm möjlighet för cancerprevention.”

Bekymmer kring kemikalier kan inte hanteras av konsumenterna ensamma

Studieförfattarna påpekade att deras resultat belyser ”brister och luckor i det nuvarande regleringssystemet.”

”Dessa bekymmer kring kemikalier borde inte, och kan i stor utsträckning inte, hanteras av konsumenterna ensamma,” sa Parkinson till The Defender.

Hon och hennes medförfattare erkände att USA och Europeiska unionen har antagit regler som specifikt riktar sig mot cancerframkallande ämnen i livsmedelskontaktmaterial, men de menade att bevis tyder på att dessa åtgärder ”inte är helt effektiva.”

Det är förståeligt eftersom dagens livsmedelsförpackningsmaterial är komplexa. ”Detta är inte alltid en dålig sak,” sa Parkinson. ”Det är fantastiskt att kunna bevara, skydda och lagra mat — men vi behöver ett regleringssystem som kan hantera de bokstavligen tusentals kemikalier som kommer i kontakt med livsmedel och som finns på marknaden.”

Hon tillade, ”Och kemikalier med kända faror, såsom cancerframkallande egenskaper, måste hanteras med högsta prioritet.”

Istället för att göra individuella riskbedömningar för varje kemikalie som används i livsmedelsförpackningsindustrin, uppmuntrade Parkinson och hennes medförfattare tillsynsmyndigheter att använda det så kallade Key Characteristics (KC)-ramverket för att fatta vetenskapsbaserade beslut om hur konsumenterna bäst skyddas från skador.

Inom KC-ramverket kan kemikalier grupperas och bedömas baserat på deras egenskaper — eller nyckelkarakteristika — vilket gör det lättare att snabbt identifiera vilka kemikalier som kan vara cancerframkallande.

Författarna förklarade hur ramverket skulle hjälpa tillsynsmyndigheter:

”KC-ramverket kan hjälpa … genom att identifiera inneboende kemiska egenskaper i biologiska system som förutspår faror. …”

”Med tydliga indikatorer på skadliga egenskaper, och hur alla kemikalier med dessa egenskaper kommer att regleras, kan industrin uppmuntras att utveckla säkrare alternativ genom att använda KC-ramverket.”

Parkinson påpekade att kemikalieöverföring ökar över tid, vid högre temperaturer, med feta och/eller sura livsmedel och/eller när livsmedel förpackas i mindre portioner.

Om du har möjlighet, rådde Parkinson konsumenter att förvara mat i behållare gjorda av stål, glas eller keramik — de är inerta, vilket betyder att de inte överför kemikalier från sina inre ytor — vänta tills maten har svalnat innan du förvarar den, lägg feta eller sura livsmedel i inerta behållare och köp i bulk eller utan förpackning.

childrenshealthdefense.org, Nästan 200 kemikalier kopplade till bröstcancer har hittats i livsmedelsförpackningar och mat

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här