Mellan 70-90% av kosmetiska produkter innehåller allergiframkallande parfymämnen. Farmacisten Monika Anderson, som är expert på kosmetiska ingredienser och kosmetisk kemi, menar att detta faktum är en medverkande orsak till att allt fler drabbas av allergiskt kontakteksem och överkänslighet för parfymer. Hon understryker emellertid att ämnena inte på något sätt är farliga, men att de kan bidra till att du utvecklar allergier om du har en predisposition för att få det.

Utslag och klåda
Symtomen uppstår lokalt där produkten stryks på. Vid användning av deodorant kan du till exempel utveckla eksem i armhålorna. Många får reaktioner i ansiktet vid användning av kräm. Andra upplever att de får en intensiv klåda och eksem i hårbottnen av schampo.

Vid en förstagångsreaktion kan det faktiskt gå upp till två veckor från det att du använt produkten tills dess att allergin visar sig på huden. Så om du plötsligt får reaktioner i huden som inte har varit där tidigare, bör du tänka igenom vad du har utsatt huden för de senaste veckorna. Har du haft reaktioner på ett ämne tidigare kan eksem och hudirritationer också uppstå inom loppet av ett par dagar. När du väl har utvecklat en allergi för ett ämne kommer reaktionen omedelbart efter applicering.

Läs mer på tv-helse.se, Naturliga parfymämnen är värstingarna

2 KOMMENTARER

  1. Kroppens språk kan ju inte vara annat än fysiskt och man bör se allergier som en protest. Protesten är en produkt av kroppens emotion och kan då hanteras som sådan.

  2. Använder deodorant utan parfym sedan jag av misstag köpte det för flera år sedan och upptäckte att man lukar mindre svett med deodorant utan parfym.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här