Nokias tidigare tekniske direktör, Matti Niemelä, var involverad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, men blev allvarligt sjuk av mobiltelefonernas mikrovågsstrålning. Han fick till slut diagnosen multipel skleros (MS) men kände sig ändå lättad eftersom han befarade att det kunde vara något mycket värre: hjärntumör. Den före detta Nokiachefen kan i dag endast gå med rullator och får svåra symtom så fort han exponeras för mobilstrålning. Han berättar att personalen på Nokia inte vågade ta upp strålningsriskerna av rädsla för att få sparken. – Dessa saker har tystats ner alltför länge, säger han.

För Tammerfors-baserade Matti Niemelä, 44 år, var livet som i filmerna, då han som ung rekryterades för att arbeta för Nokia år 1997. Den begåvade unge mannen arbetade sig snabbt upp till en tätposition inom Nokia där han blev teknisk direktör. Han var bland annat inblandad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, minnen och WLAN (Wi-Fi).

Under 2007 gick Niemeläs dittills spikraka karriär rakt in i en tjock tegelvägg då hans hälsa försämrades dramatiskt. I dag kan han bara röra sig med hjälp av en rullator. Niemelä vägrar att använda en rullstol.

– Det ironiska i detta är att jag inte längre kan använda en enda av de enheter som jag själv var med och utvecklade, säger Niemelä med ett leende.

Niemelä är en av de många olyckliga som får allvarliga symptom av mobilstrålning.

– Jag reste runt i världen med en tidig modell av smartphone i handen. Exponeringen för strålning var mycket stark från morgon till kväll och även på natten.

Få människor har haft en lika hög exponering för strålning som jag , säger Niemelä.

De första symptomen dök upp redan inom ett år efter att han började sin anställning på Nokia.

– Jag spelade badminton och jag kunde inte längre slå bollen under en serve trots att jag hade spelat badminton en längre tid.

Först vågade Niemelä inte gå till doktorn, främst på grund av rädslan för att det skulle vara en hjärntumör. Men symptomen förvärrades för varje år.

– Jag kunde inte gå runt medan jag pratade i mobiltelefonen, eftersom det orsakade koordinationsproblem. Ju mer intensiv exponering, desto mer blev även mitt tal sluddrigt.

– Även mitt öra kändes varmt när jag pratade i telefon under en längre tid. Jag kämpade på trots symtomen och fortsatte att använda telefonen ända tills jag inte längre kunde känna min egen hud. Då var jag tvungen att gå till doktorn, förklarar Niemelä.

År 2001 avslöjade MR-bilder och prover från cerebrospinalvätskan den brutala sanningen: multipel skleros, MS.

– Jag kände ändå lättad, eftersom man kan klara av MS. Men inte hjärncancer.

Läs mer på stralskyddsstiftelsen.se, Nokiachef avslöjar: Mobilstrålning förstörde min hälsa

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här