Ligger Victoria Nuland, ansvarig för Obama-administrationens Europa-politik, bakom den destabilisering som nu drabbat Makedonien? Terrorister från Kosovos befrielsearmé (UCK) och aktivister från Soros ”färgrevolutioner” har aktiverats mot regeringen. Enligt ryska och serbiska källor vill man med destabiliseringarna sabotera pipelinesträckan South Stream. Denna pipeline ska leda rysk gas till Serbien igenom Turkiet, Grekland, Makedonien. Ifrån Serbien ska gasen ledas vidare till det europeiska nätet via Ungern.Det amerikanska utrikesdepartementet är emot projektet. Generellt sagt försöker Obamas regering att förhindra ett europeiskt deltagande i Kinas projekt för Den Nya Silkesvägen. Balkanländerna spelar en viktig roll i detta projekt.

Washington har på nytt satt in det etniska kortet som förlängning av den destabiliseringspolitik man startade med kriget mot Serbien 1999. Till detta hör frigivandet av UCK-terrorister som vill skapa ett ”Storalbanien” av Albanien, delar av Kosovo och delar av Makedonien. UCK byggdes upp med hjälp av USA.

Den 30 april undertecknade Nuland och den albanske utrikesministern Bushati i Washington ett avtal om strategiskt samarbete länderna emellan. Bara några veckor innan dess tillkännagav Albaniens ministerpresident Edi Rama och Kosovos utrikesminister Hashim Thaci (som tidigare varit ledare för UCK) att alla albaner kommer att förenas i en nation.

Den 9 maj angrep ett albanskt ”terrorkommando” en polispost i det makedonska Kumanovo, som ligger 40 km från huvudstaden Skopje. En skottduell på 30 timmar ägde rum. Slutresultaten var att 14 ”terrorister” dödades och 27 togs till fånga. De som ledde attacken var alla kända UCK-veteraner. Senare tog den nationella befrielsearmén (NLA) ansvaret för attacken i Kumanovo. NLA är känt för att vara den makedonska varianten av UCK. NLA uppgav att alla albanska grupper och militärenheter gemensamt kämpar för att grunda den ”illiridiska republiken” som ett första steg till ett Storalbanien.

Den 17 maj demonstrerade tiotusentals människor i Skopje med Kosovo-flaggor. De flesta var etniska albanier och de krävde att president Gurevski måste avgå. Demonstrationens ledare, Zoran Zaev, hotade med att om Gurevski inte avgår, så kommer man att uppleva ett krig ”i Makedonien på samma sätt som i Ukraina.” Här kommer vi tillbaka till Nuland – det är ökänt att hon stöder nazistiska organisationer i Ukraina, antagligen med den felaktiga ideologin att ändamålen helgar medlen. Nuland är hysteriskt inställd på att krossa Rysslands nuvarande ledning.

Två dagar innan dess sa den ryska utrikesministern Sergej Lavrov att oroligheterna i Makedonien hänger samman med att regeringen i Skopje är mot sanktionerna mot Ryssland. Lavrov varnade för att terrorn skulle kunna sprida sig till hela Balkan. Han sa att han är oroad över utvecklingen i Kosovo och i delar av Bosnien-Hercegovina. Där rekryterar den islamska staten unga människor för sin kamp i Mellanöstern och Nordafrika. Enligt Lavrov sticker EU huvudet i sanden – som en struts.

Originaltext: larouche.se, Nulands nya färgrevolution i Makedonien?

1 KOMMENTAR

  1. ”Enligt Lavrov sticker EU huvudet i sanden – som en struts.”

    En helt korrekt bedömning. Man vill på detta sätt hindra Rysk och Iransk olja/gas från att nå marknader i väst.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här