Måndagen den 29 januari 2018 lanserades Folkets Stråleverns informationskampanj om hälsorisker med strålning från trådlös teknik på 355 ljustavlor över hela Norge. En dag senare var kampanjen som var tänkt att pågå under sju dagar stoppad efter påtryckningar mot företaget som sålt utrymmet, JCDecaux. Har industrin ännu en gång köpt tystnad på samma sätt som i San Francisco 2010?

Informationskampanjen från den norska ideella föreningen Folkets Strålevern fanns på JCDecauxs digitala reklamtavlor i köpcentra, på flygplatser och tågstationer. Den informerade om att mobilstrålning kan skada spermier, barns koncentrationsförmåga och foster.

På Folkets Stråleverns webbsida fanns också informationsannonserna där intresserade medborgare kan läsa mer ingående om forskningen som visar de hälsorisker som påtalas. Folkets Strålevern är Norges motsvarighet till Strålskyddsstiftelsen i Sverige, med den skillnaden att den norska organisationen är en förening.


Båda organisationerna arbetar med att informera allmänheten om hälsorisker med elektromagnetiska fält och mikrovågsstrålning som vetenskaplig forskning visat.Har aldrig hänt förut

Vicedirektören i JCDecaux, Gisle Roness, säger till Fri Tanke :

“Detta har aldrig hänt förut för oss. Reaktionerna som kom över oss var bryska. Kampanjen har lett till så många protester från allmänheten och de som äger fastigheterna att vi nu har stoppat kampanjen.”

Gisle Ronsess lovar att det aldrig ska hända igen. Många uppges ha reagerat ”väldigt starkt” på kampanjen. JCDecaux har fått en rad protester som man hävdar skulle kommit från enskilda och ägarna till lokalerna där ljustavlorna står. JCDecaux har nu ändrat sina regler så att detta aldrig ska kunna hända igen.

“Vi vill inte ha kampanjer från aktivistorganisationer. I detta fallet är det avsaknad av vetenskaplig dokumentation som är problemet, men oavsett kan vi inte ta ansvar från liknande ”aktivistgrupper”.”

  • Anmärkningsvärt är emellertid att den berörda IT-telekomindustrin inte uppges ha tillhört dem som bryskt skulle hört av sig?
  • Skulle de närmast berörda verkligen inte hört till de som hörde av sig med starka reaktioner?

Läs mer på newsvoice.se, PR-byrå och Skepsis Norge stoppar kampanj om hälsorisker med strålning genom påtryckningar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här