Professorn och cancerforskaren Robert Thomas från Cambridge University som blev vald till Årets Cancerläkare i England besökte ABF-huset i Stockholm. Han slår fast att forskning som påstår att antioxidanter och polyfenolrik mat ger cancer, är vilseledande.

Robert Thomas forskar på en en statlig forskningsavdelning om hur livsstil kan förhindra cancer och hur cancerpatienter kan förändra sin livsstil för att hjälpa till med behandlingen av sin cancer. Ett mål är att hjälpa patienter att ta välinformerade egna beslut eftersom både patienter och läkare idag ofta är lite förvirrade över vad som är bästa metoder för att handskas med cancer, menar Thomas.

Det är bevisat att minst tre timmars träning per vecka ger en 30% lägre risk att drabbas av cancer och på samma sätt, om du redan har cancer är dina chanser att återhämtade dig 30% chans bättre efter en cancerbehandling. Robert Thomas har skrivit tre avhandlingar i ämnet (BMSM, BJC, BJIMP).

Ett problemet med träning är att det ökar mängden fria radikaler i kroppen, vilket ger oxidativ stress. För snabbt tilltagen träning kan ge för höga halter fria radikaler och därför måste träningsintensitet långsamt byggas upp. Träning kräver bra mathållning med födoämnen som ger kroppen antioxidationsenzymer.

Samtidigt påpekar Robert Thomas att fria radikaler även gör nytta i kroppen så de ska inte elimineras helt. Det behövs en hälsosam balans mellan oxidanter och antioxidanter i kroppen. Han nämner att medierna har hakat på forskningsfyndet att för många antioxidanter ger fysiologisk stress, men i realiteten har de flesta av oss för många fria radikaler i kroppen.

Andra saker som professor Thomas pekade ut som riskfaktorer för cancer är övervikt, kroniska inflammationer, strålning och cancerogen mat (tex hårt grillat kött).

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här