Japanska kraftverksoperatören Tokyo Electric Power Company (TEPCO) studerade en svartfisk i maj och fann att den innehöll nivåer av radioaktivt cesium som var 180 gånger över Japans regleringsgräns. Radioaktiv fisk fångades nära utloppen vid TEPCO-anläggningen, där tre kärnreaktorer smälte ner i samband med en tsunami i mars 2011. Regnvatten från områden nära reaktorerna rinner in i området där fisken fångades.

Det alarmerande fyndet väckte åter oro över TEPCO:s planer på att börja släppa ut 1,3 miljoner ton behandlat avloppsvatten från det tidigare kärnkraftverket Fukushima Daiichi i augusti.

En rapport från den 23 juli visade att problemet fortfarande är olöst, vilket väckte frågor om hur farliga företagets planer är för allmänheten.

 

Hälsoeffekter av radioaktivt cesium

Radioaktivt cesium har upptäckts i ytvatten och olika typer av livsmedel, som bröstmjölk och pastöriserad mjölk. Mängden radioaktivt cesium i mat och mjölk beror på flera faktorer.

Den viktigaste faktorn är om det har skett ett nyligen nedfall från en kärnexplosion, som ett vapentest eller en olycka vid ett kärnkraftverk.

Beroende på ens exponeringsnivå kan cesium orsaka diarré, blödningar, illamående, kräkningar, koma och död.

TEPCO:s avloppsvatten har blandats med regnvatten och grundvatten sedan tsunamin. Företaget medgav att fisk nära utloppen är osäker för konsumtion eftersom koncentrationen av cesium i havsbotten sediment i området har uppmätt mer än 100 000 becquerel per kilogram (Bq/kg). Den maximala lagliga nivån är endast 100 Bq/kg.

En TEPCO-tjänsteman förklarade att företaget regelbundet har tagit bort fisk från inuti hamnen sedan 2012 eftersom förorenat vatten flöt in i Fukushima Daiichi kärnkraftverkets hamn omedelbart efter olyckan.

I januari 2022 hittades en fisk som fångats nära Fukushima med höga strålningsnivåer. Myndigheterna sade att fisken hade flytt från utloppet.

Efter rapporten stoppades omedelbart leveranserna av svartfisk som fångats utanför kusten av Fukushima prefekturen. I skrivande stund har de inte återupptagits.

Mer än 40 fiskar med cesiumnivåer över den lagliga gränsen fångades i TEPCO:s hamn mellan maj 2022 och maj 2023. Minst 90 procent av fiskarna var från den inre vågbrytaren, där vatten rinner från området runt de smälta TEPCO-reaktorerna.

 

Avloppsvattenutsläpp godkändes trots potentiell radiologisk påverkan

Japans kärnsäkerhetsmyndighet (NRA) och FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) har båda godkänt TEPCO:s plan att släppa ut avloppsvatten i Stilla havet. Företaget hävdar att åtgärden är nödvändig för att “säkra utrymme för att avveckla anläggningen”. (Relaterat: Japan får grönt ljus att släppa Fukushima radioaktivt vatten i Stilla havet.)

Men processen skulle ta årtionden att slutföra med hjälp av ett avancerat vätskebehandlingssystem (ALPS). Tidigare i juli sade IAEA att planen skulle ha en “försumbar radiologisk påverkan” på människor och miljön.

Paul Dorfman från Irlands radiologiska skyddsrådgivningskommitté varnade för att rapporter som den om den förorenade svartfisken sannolikt är långt ifrån över.

Företag som tror och låtsas att vissa saker inte är skadliga eftersom det är bekvämt är “bokstavligen dödar planeten”, sade Celine-Marie Pascale, en sociolog vid American University. Hon tillade att de flesta gånger företagsintressen “triumferar på global bekostnad”.

Under tiden har tjänstemän i Hongkong förklarat att de kommer att förbjuda livsmedelsimport från 10 prefekturer i Japan om utsläppet går framåt i augusti. Vissa kinesiska grossister har redan slutat acceptera skaldjursimport från Japan.

Förutom oro för cesium har TEPCO medgett att ALPS, som de planerar att använda, kanske inte räcker för att eliminera isotoper som kobolt, plutonium, rutenium och strontium. Systemet kan inte heller ta bort tritium, den radioaktiva isotopen av väte.

I juni sade Masanobu Sakamoto, ordförande för JF Zengyoren, Japan Fisheries Cooperatives, att gruppen inte stöder den japanska regeringens ståndpunkt att “ett havsutsläpp är den enda lösningen”v.

Titta på videon nedan för IEAA:s rapport om det påstått säkra Fukushima-vattenutsläppet.

Originaltext på engelska: naturalnews.com, Radioaktiv fisk upptäckt nära Fukushima väcker oro över planer på att dumpa kärnavfallsvatten i havet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här