Ett tjugotal observatörer från FN har tagits som gisslan av rebeller i Syrien, rapporterar Reuters. Tillfångatagandet bekräftades av FN under onsdagen. Observatörerna övervakade vapenstilleståndslinjerna efter 1967 års krig mellan Israel och Syrien, innan de tillfångatogs.

Rebellerna kräver nu att den syriska försvarsmakten drar sig tillbaka från byn Jamla inom 24 timmar, annars kommer observatörerna att ”behandlas som fångar”, vilket med tanke på hur syriska rebeller behandlat krigsfångar tidigare skulle kunna innebära avrättning. FN-personalen anklagas för att ha samarbetat med al-Assads regering.
Inbördeskriget i Syrien har pågått i snart två år och krävt tiotusentals dödsoffer. Även om kriget uteslutande utspelas inom Syrien, har det skett skärmytslingar mellan syriskt och turkiskt artilleri. Det utländska stödet i form av militärmateriel och pengar till rebellerna är stort både från amerikanskt och turkiskt håll, med flera allierade. Även Sverige har stöttat rebellerna med hundratals skattemiljoner – rebellerna förre ledare är exilkurd och bor i Uppsala.

Det militära stödet till rebellerna är dock kontroversiellt. De radikala islamisterna är starka bland rebellerna – så mycket som mer än var annan rebellsoldat är utländska jihadister – och bedömare varnar för att stödet till dessa kan slå tillbaka.

Källa: Friatider, Rebeller i Syrien tar FN-observatörer som gisslan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här