Ett rfid-chips i armen som övervakningsmetod kan snart bli verklighet för fängelseinterner i Storbritannien. Landets justitiedepartement utreder just nu möjligheten att använda metoden för fångar som kan avtjäna sitt straff i hemmet i stället för i fängelset. Allt fler döms till straff med fotboja i Storbritannien. Tillsammans med problematiken kring att landets fängelser är överfulla har detta gjort att justitiedepartementet ser över alternativa övervakningsmetoder för fängelseinterner. En av metoderna som de presenterat är att operera in ett rfid-chips i den dömdes underarm. Chippets glaskapsel är stor som ett risgryn, kan gps-övervakas och innehåller information om den dömdes identitet och uppgifter om brottet. Förhoppningen är att fler fångar ska kunna lämna fängelserna och fortsätta avtjäna sitt straff i hemmet med övervakning av chips, skriver tidningen The Independent.

Tekniken används redan i dag för att märka husdjur. Att tekniken nu utreds för att användas på människor har mött stora protester från människorättsorganisationer och även från politiker i parlamentet.
Shami Chakrabarti från människorättsorganisationen Liberty uttrycker sitt missnöje över metoden:

– Att förnedra en dömd fånge på detta sätt kommer inte att bidra med någonting positivt för rehabiliteringen, eller för allmänhetens säkerhet. Fångarna kommer till slut hitta sätt att kringgå den här övervakningsmetoden, säger han till The Independent.

Storbritannien har flest antal dömda fångar i Västeuropa. Antalet dömda fångar har stigit från 60 000 under 1997 till dagens 80 000 interner. Under 2007 avtjänade 17 000 fångar sina straff med fotboja. Av dem rapporterades det att 2 000 fångar lyckats sabotera fotbojan. En av orsakerna till att man överväger inopererade chip är att de anses vara svåra att sabotera.

[The Independent] 13 Jan.

[IDG] 14 Jan.

[RFID för ”gästarbetare” & Immigranter.]

Rfid-chips kan ersätta fotboja i Storbritannien

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här